«Fra jorden roper blodet» (Tiden) av Birger Emanuelsen er av 180 norske elever i videregående skole kåret til vinner av Ungdommens kritikerpris 2015.

– Jeg er utrolig takknemlig for dette. Som tenåring fylte jeg nettene med Donald-pocket og litteratur, og jeg hadde god bibliotekar, foreldre som hadde bokhyller og lot meg låne fritt og sist, men ikke minst en norsklærer som åpnet opp litteraturen for meg. Det har noe å si hva dere leser, hva dere skriver, mener og tenker. Livet gjenskapes hver morgen og de tingene dere leser, sier og gjør er med på å gjenskape verden. Det er fantastisk hyggelig at akkurat dere har likt og kjent dere igjen denne boka. Jeg er veldig stolt, glad og ydmyk. Tusen hjertelig takk! sa Emanuelsen til en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo.

Syv juryklasser over hele Norge har siden november lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker, nominert av en profesjonell kritikerjury. Fra elevjuryens begrunnelse for vinnerboka, heter det blant annet:

– Vinnerboka holder på oss lesere og skaper en stemning som er uhyggelig. Boka er godt bygd opp og fanget oss fra første side. Den lever fortsatt i oss og vi sitter igjen med mange spørsmål om karakterene og relasjonene i boka. Vinnerboka skaper et bånd mellom leserne og forfatteren.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takket elever, lærere og bibliotekarer for det arbeidet de har lagt ned i Ungdommens kritikerpris.

– Det er mange prestisjefulle priser, men med Ungdommens kritikerpris er det lett å si at den er en av de aller viktigste. Dere har lest og diskutert hundrevis av sider. Det har sikkert vært intenst, men også lærerikt og spennende. God litteratur kan få oss til å tenke, men det skal først og fremst være gøy å lese. Gi dere en fin opplevelse. Jeg vil gjerne takke til juryene, norsklærerne og bibliotekarer for det arbeidet dere har gjort. Boka er under press i den tiden vi lever i, men jeg tror den er kommet for å bli. Uavhengig av alle andre tilbud, så blir det å lese, se ord, forme bilder og legge sin egen mening i tekst ikke borte, sa blant annet statsråden i sin åpningstale.

Dette var tiende gang Ungdommens kritikerpris ble delt ut i regi av Foreningen !les.

– Ungdom er kompetente lesere. Hver gang vi spør dem om litteratur, får vi gode svar. Ungdommens kritikerpris er en viktig og anerkjent pris som tar ungdom på alvor og utfordrer dem som lesere, sier daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner.

Årets nominerte:
Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemans liv (Oktober)
Jon Fosse: Kveldsvævd (Samlaget)
Amalie Kasin Lerstang: Europa (Cappelen Damm)
Terje Holtet Larsen: Kjærlighet mellom intelligente menn (Oktober)
Kjersti Wøien Håland: Dommedøgn (Flamme)
Birger Emanuelsen: Fra jorden roper blodet (Tiden)
Lars Petter Sveen: Guds barn (Aschehoug)
Nils Christian Moe-Repstad: 19 forgiftninger (Flamme)

Årets juryklasser:
Valler vgs, 2E studiespesialisering
Os Gymnas, 3 kl. studiespesialisering
Stange vgs, 3. kl. studiespesialisering Dans/drama
Samisk vgs, Karasjok, 2. kl. studiespesialisering
Eid vgs, 3PÅA
Dalane vgs, 2ELAA
Strømmen vgs, 2. kl. elektro (automasjon)


Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Lesesenteret i Stavanger, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Les mer på
www.ungdommenskritikerpris.no

Foreningen !les er en ideell organisasjon som ble stiftet i 1997 og blant Norges fremste formidlere av litteratur, spesielt til barn og ungdom. Les mer på www.foreningenles.no.