Dagens unge serveres amerikaniserte underholdningsversjoner av den norrøne forestillingsverden. For mange blir det første møtet med norrøn mytologi formidlet gjennom fantasylitteratur, Marvel Comics og Hollywood.

Det skriv Eirik Høyer Leivestad i ein artikkel på Barnebokkritikk.no.

Han viser til boka Lokes ulver av K. L. Armstrong og M. A. Marrs, som kom på norsk i haust, og som artikkelforfattaren presenterer slik:

«Boken er den første i en fantasy-serie for unge kalt Blackwell-krøniken, og nummer to – Odins ravner – er underveis. Handlingen tar utgangspunkt i småbyen Blackwell i Sør-Dakota, en vanlig amerikansk småby befolket av vanlige amerikanere med vanlige amerikanske drømmer og bekymringer. Bortsett fra alt det uvanlige: Innbyggerne er etterkommere av de norrøne gudene Tor og Loke, og fullstendig klar over at de er det. Mens familien Thorsen opprettholder lov og orden, har familien Brekke vanskeligheter med å styre unna trøbbel.»

Høyer Leivestad tar også for seg Rick Riordans serie om Percy Jackson, som hentar ingrediensane frå det greske panteon, og han skriv:

«Interessen for det norrøne – både mytologien og kulturen for øvrig – har lenge vært på stigende kurs i flere land. Tor gjorde opptreden i Marvels tegneserieunivers allerede i 1962, og blockbusterne Thor (2011) og The Avengers (2012) brakte superheltutgaven av æsene ut til et stort publikum. Bare i løpet av premiereuken hadde The Avengers flere seere enn den eldre og den yngre Edda sammenlagt har hatt lesere. Tipper jeg. Og i lys av den Hollywood- og fantasydrevne fornyelsen/forfalskningen av norrøn mytologi, kan man lure på hva slags bilde av det norrøne som fester seg hos unge i dag. Vil neste generasjon vokse opp med en ny norrøn mytologi, preget av Marvel Comics og fantasylitteratur?»

Les heile artikkelen her: