Mette Hegnhøj er ei av dei nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris frå Danmark. Ho er nominert med boka «Ella er mit navn vil du købe det? Æske med løsblade og poetsne.» Notater poesi og bokstavillusjoner (2014). Den andre nominerte frå Danmark er Jesper Wung-Sung med boka «Ud med Knud», roman (2014).

Mette Hegnhøj Ella er mit navn vil du købe det? Æske med løsblade og poetsne

Ei brun pappøskje med kaffemerke blir halde saman av ein gummistrikk, der det med pen handskrift står skrive: Forsiktig – Inneholder poetsnø. Og i tillegg til poetsnøen, rommar øskja 138 ark med tekst som er skriven på ei gammal skrivemaskin.

Arka er skrivne av 11–12 år gamle Ella. I korte nedteikningar krinsar ho rundt sorga si, dels over å vera aleine i eit bokantikvariat, fordi mor hennar er opptatt med ein ny mann, og dels over at ho har mista katten Kattekismus, som ein dag vart innlevert saman med eit dødsbu. Ella mistenkjer mora for å ha fjerna katten fordi Ella har allergi – allergi mot kattehår, meiner moren; allergi mot antikvitetsstøv, er Ella overbevist om. Som hemn bruker ho ei holmaskin til å omdanne antikvariatets bøker til poetsnø, mens moren er saman med den nye vennen, Plageånden. Og så gjer Ella det same som faren og Kattekismus: Forsvinn.

Juryen skriv om boka:

Arkene kan leses av alle mellom 10 og 100 år. Språket er enkelt og konsekvent avmålt, slik at den 11–12 år gamle jenta fremstår troverdig, mens hun ark etter ark innvier leseren i sine tanker, i sin fortvilelse og i sin ømhet overfor de savnede: Kattekismus og faren.

Lek med bokstavene slik at de danner bilder, konkrete iakttakelser som fanger det uhåndgripelige, barneresonnementer som åpner opp for motet til å la få ord være nok – det er noen av de virkemidlene som gjør denne esken til et unikt kunstverk. Løsarkene og skrivemaskinskriften søker bakover mot trygg, velkjent fortid, og utgjør likevel en fornyelse i den digitale skriftens og lesningens tidsalder.

Denne esken og innholdet virker så autentisk at en bare må se etter den forsvunne jenta når en går ut etter å ha lest arkene.     

Av hensyn til biblioteker og lærere, er dette unike verket også utgitt som bok med limt rygg. Innholdet er det samme, men virkningen? Der utgjør autentisiteten forskjellen.

Mette Hegnhøj er fødd 1976, ho er utdanna ved Forfatterskolen for Børnelitteratur, København. Ho har gjeve ut 4 romanar for barn og har levert 4 bidrag til eit tekst- og bildeverk, Skrædder i helvede.

jesper Wung-SungJesper Wung-Sung: Ud med Knud

William er ein heilt vanleg gut på tolv år, som har fått kreft. Livet hans endrar seg, slik at han ikkje kan gå på skolen eller gå ut og leike. Og omgivnadene hans – ikkje minst foreldra – endrar seg også, fordi han blir den som det heile tida skal tas omsyn til. Heile tilveret handlar om sjukdommen.

Men William leikar at han har ein usynleg følgjar, Knud, som er personifiseringa av den kreften som har tatt han som gissel her i livet. Han kranglar med Knud. Han lar seg provosere av Knud. Har har det gøy saman med Knud. Han lærer seg sjølv og sjukdommen å kjenne gjennom Knud. Knud utfordrar han på ein annan måte enn alle dei som tar omsyn. Men sjølvsagt vil han gjerne bli kvitt Knud. Han prøver fleire gonger, og når det lykkast, melder saknet seg – akkurat som gissel i noen tilfelle har vorte sterkare knytta til kidnapparane, kjenner William seg bunden til Knud.

Juryen skriv om boka:

Williams klassekamerat, Katrine, erfarer gjennom sykdomsforløpet At i alle mennesker finnes det et lite barn, som skal lære å dø. Og det krever kamp, for – som William mener – så var ikke Gud helt klar da han begynte å skape liv; han var som en skoleelev som bare begynner å skrive stil uten å ha gjort seg noen tanker om fortsettelsen.  

Jesper Wung-Sung klarer å la bokens fortellerstemme balansere mellom den empatiske skildringen av en kreftrammet gutt og den groteske, humoristiske gjengivelsen av Williams og Knuds samvær.

Romanen tar hånd om noen av livets store spørsmål i et språk som aldri blir banalt, pedagogisk korrekt eller rutinepreget, men som treffer lesere mellom 12 og 100 år med sin barske og ømme livsenergi.

Jesper Wung-Sung er fødd i 1971, han debuterte i 1998 med To ryk og en aflevering (noveller), som han fekk BogForums Debutantpris for. Han har sidan skrive ei rekkje bøker i fleire sjangrar og  for alle aldersgrupper. For ungdomsromanen Kopierne fekk han i 2010 Kulturministeriets Forfatterpris for barne- og ungdomslitteratur