ALøken– Jeg har alltid ville fortelle historier, skape verdener og karakterer. I mange år ville jeg helst lage tegneserier, og de fleste ideene mine kom aldri lengre enn til skisseblokka. Men da jeg i en periode jobbet i en bokhandel ble jeg grepet av inspirasjon, og tørket støv av en gammel idé om troll i norske skoger. Når jeg ser tilbake på det er det jo ganske åpenbart at det var forfatter jeg skulle bli, og jeg er glad jeg har havnet på riktig hylle, bokstavelig talt.

Det svarer Alexander Løken på spørsmålet om kvifor han ville bli forfattar. Løken, som for få dagar sidan vart votert inn som medlem i NBU, har skrive bøkene Trollskallen (2014) og Ormeegget (2015), som er dei to første bøkene i trilogien om barneheimsguten Edvard Frost, for alderstrinnet 10-14 år.

– Handlingen i bøkene er lagt til 1880-tallets Norge, og tar Edvard med på eventyrlige ekspedisjoner til Østerdalen og Sørlandskysten, hvor de møter troll, vetter, drauger og gigantiske sjøormer.

 

– Kvifor valde du skrive for barn/ungdom?

– Jeg husker selv 10-12 årsalderen hvor man oppdager sin egen smak, og har de første store bok, musikk – og bokopplevelsene. Så jeg ønsket å skrive noe jeg selv ville likt å lese i den alderen. I tillegg til at fantasy og bøker om monstre, appellerer til den yngre garde.

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar? trollskallen

– Det er ingen konkrete saker jeg brenner mer for, og et spesielt budskap som gjennomsyrer bøkene mine. Men jeg er opptatt av kunnskap og lærelyst. Jeg prøver å flette inn spennende fakta om historie, folketro og mytologi i bøkene i håp om at noen lesere der ute vil bli nysgjerrige og ønske å finne ut mer på egen hånd. Det er viktig å vite litt om alt, ikke bare de tingene som er direkte relevant for sitt eget liv.

– Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Jeg har en datter på knappe tre måneder som jeg tilbringer mesteparten av fritiden sammen med. Men en gang i tiden var gikk det mye i kinobesøk og pub-turer.

– Kva forventningar har du til NBU?

– NBU har allerede hjulpet meg med nyttige tips til stipendsøknad-skriving (som funket!), arrangert hyggelig debutanttreff, og svart på spørsmål på telefon. Så jeg håper at NBU fortsetter å være en rådgiver for en nybakt forfatter som prøver å orientere seg i en helt ny verden. Også håper jeg å bli kjent med enda flere trivelige forfatterkolleger.