heidi s– Ungdomstiden, særlig overgangen fra tenåring til ung voksen, er full av brytninger, og det er interessant å utforske litterært. Det er dessuten svært utfordrende å skrive ungdomslitteratur, det innebærer en slags konstant «omstilling» i hodet, og det er spennende.

Slik forklarer Heidi Sævareid kvifor ho skriv for ungdom.

– Dessuten var det vel et naturlig valg i og med at jeg skrev masteroppgave om ungdomslitteratur og dessuten har jobbet mye med det.

Heidi Sævareid er ein av dei nye medlemmene i NBU. Ho debuterte med ungdomsromanen Spranget på Omnipax i 2013.

– Da hadde jeg nølt lenge med å sende inn manus noe sted, siden jeg hadde jobbet i bokbransjen lenge og var redd for et veldig «synlig» nederlag! Jeg vurderte til og med å sende inn manus anonymt. Men så ble det til at jeg heller kontaktet Anne Horn, og hun ville heldigvis ha manuset. Jeg er glad jeg rakk å jobbe med henne før hun trådte av som Omnipax-redaktør! Så ble det Brage-nominasjon og Kulturdepartementets debutantpris, og det kjentes som en bekreftelse på at jeg kunne «få lov til» å fortsette å skrive. Jeg gikk i gang med å jobbe med bok nummer to med det samme debutboken var ute, og så kom ungdomsromanen Slipp Hold på Mangschou i år.slipp hold

– Kvifor ville du bli forfattar?

– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på «hvorfor», kanskje fordi det alltid har vært en selvfølge at jeg ville bli det. Jeg lærte å lese lenge før jeg begynte på skolen, og begynte å skrive historier før jeg hadde lært at man måtte ha mellomrom mellom ordene. Storesøsteren min pleide å rope «husk mellomrom!!!!!!» gjennom veggen når jeg satt og skrev på rommet. Jeg har egentlig skrevet konstant, og selv om min største frykt alltid har vært å ikke få utgitt bok, har jeg på en måte alltid vært sikker på at det ville skje. For meg er det en livsnødvendighet å skrive.

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

– Jeg er spesielt opptatt av at begrepet «ung voksen» skal tas i bruk. Young Adult er jo et begrep som har festet seg i den engelskspråklige verden, vi trenger det her også. Jeg har nok blitt spesielt opptatt av det i forbindelse med min siste bok, som handler om body suspension og dessuten går inn på sider ved seksualitet som nok er mer relevant for 18-åringer enn 13-åringer å lese om.

– Jeg er for øvrig opptatt av nettopp seksualitet, og det er nok et tema jeg vil følge videre. Det er jo ikke først i voksen alder at man får en kompleks seksualitet, det er mye å utforske litterært!  Feminisme står også sentralt for meg. Ellers er jeg opptatt av subkulturer, det vil nok også sette sine spor i kommende skriving.

 – Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Yoga, yoga og litt mer yoga. Underviser i yoga, og står opp ukristelig tidlig for å gjøre yoga. Så driver jeg med Krav Maga – og body suspension. Passer hunder så ofte jeg kan.

– Kva forventningar har du til NBU?

– Jeg gleder meg til å bli del av et godt fagfellesskap, det å få en økt følelse av å ha «kolleger»! I tillegg er det fint å vite at man har en forbund i ryggen som ivaretar forfatteres interesser og jobber for våre rettigheter.