A tomegeland_portr_MG_4157_cmyk

– Å skrive for barn og ungdom gir meg som forfatter en fin avveksling mellom voksenbøkene. Dessuten håper jeg å sikre meg fremtidige lesere til voksenbøkene mine.

Det seier Tom Egeland, som nyleg vart medlem i NBU.

– Men på et litt mer idealistisk plan handler det dels om å prøve å tenne unges interesse for historie og livets store gåter – og ikke minst å vise dem at en bok kan være vel så spennende som et dataspill eller en tv-serie. Jeg fikk selv en inngang til litteraturen gjennom alt fra Hardyguttene til Jules Verne, og jeg ønsker vel å finne meg en plass i den tradisjonen

For mange er nok Tom Egeland best kjent som krimforfattar av vaksenbøker, men han har også skrive ei barnebok,»Piken i speilet» (2007), og dei to siste åra har han gjeve ut to ungdomsbøker, «Katakombens hemmelighet» og «Skatten fra Miklagard».

– Ungdomsbøkene er historiske mysteriethrillere om en 14-åring som er med sin arkeolog-mor på jobb.miklagard

I alt har Egeland gjeve ut 14 bøker så langt, og til hausten kjem han med to nye ungdomsbøker.

–  Kvifor ville du bli forfattar?

– Fordi jeg er glad i språk, fordi jeg er glad i å finne på historier, og fordi jeg alltid har hatt et ønske om å kunne glede andre med mine fortellinger slik jeg har funnet glede i gode bøker opp gjennom årene. 

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

– Å finne og fortelle Den Gode Historien. 

– Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Hva mener du – «ikkje skriv»? 

– Kva forventningar har du til NBU?

– Jeg har ingen spesielle forventninger utover at NBU tilbyr et faglig fellesskap. Siden jeg nå er ungdomsbokforfatter også, føles det riktig å støtte opp om våre felles kår og betingelser ved å være en del av foreningen.