renate nedregård– Jeg synes ungdom er den aller mest spennende målgruppen å skrive for. Det handler mye om at jeg selv husker hvor viktig bøkene var for meg i denne tiden. Dessuten gir problemstillingene i ungdomstiden et veldig godt materiale for gode historier. Det er store spørsmål det er snakk om, enten det handler om kjærlighet, identitet eller fremtidsplaner. Et riktig eller feil valg i ungdomstiden kan få store konsekvenser.

Det seier Renate Nedregård, som er ei av NBUs nye medlemmer. Ho bur i Bergen, har journalistbakgrunn og har skrive to ungdomsromanar, Mirakel frå 2011 og Det er min tur nå, som kom ut hausten 2014.

– Bøkene er fra ulike miljøer: Mirakel handler om en jente i et kristent ungdomsmijlø som blir headhuntet til Idol og blir verdensstjerne. Mens Det er min tur nå handler om klasseskille: Hvor en datter av en alenemor fra forstaden blir forelsket i en gutt i fra en familie med mye penger og ressurser.

– Kvifor ville du bli forfattar?

– Jeg har alltid ønsket å bli forfatter! Helt siden jeg lærte å lese og skrive som liten, har jeg skrevet historier. Men jeg så det ikke som realistisk å velge det som yrke, og utdannet meg til å bli journalist. Journalistikk handler også om historiefortelling, og i TV, hvor jeg har jobbet mest, er historiefortellingen enda viktigere. Det har lært meg mye som jeg bruker i bøkene mine. Nå har jeg tatt sjansen på å forlate journalistyrket og satse først og fremst på forfatterskapet. Det er ønsket om å skape og formidle historier som driver meg.

– Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

– Som forfatter er jeg er opptatt av identitet, personlig ansvar og mulighetene som ligger i å ta aktive valg i sitt eget liv. Men samtidig hvordan bakgrunn og miljø kan styre disse valgene. nedregård-bok

– Begge ungdomsromanene mine handler om at hovedpersonen slites mellom to sett med verdier, og må ta viktige og vanskelige valg om hvem hun er, og hvilken fremtid hun ønsker seg. Jeg synes det er et enormt interessant tema å skrive om for ungdom, nettopp fordi man som ung ikke er like bevisst hvilken kraft som ligger i de valgene de selv tar. Som voksen ser man dette i retrospekt, og jeg er interessert i å stille spørsmålet: Hvilke faktorer er det som avgjør hvilke valg du tar? Om en ungdom tar gode eller dårlige valg? I Det er min tur nå styres valgene i stor grad av ressurser og klassebakgrunn. Men jeg ønsker også å peke på at det er mulig å løsrive seg fra disse forutsetningene, og ta ansvar for egne valg. Dette er problemstillinger jeg ønsker å utforske mer i mitt forfatterskap.

– Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

– Jeg tenker av og til at jeg er litt for sosialt anlagt til å være forfatter! Jeg er veldig glad i å jobbe i team og være sammen med andre. Så når jeg ikke skriver, forsøker jeg å være sosial eller jobbe med ting hvor jeg treffer mennesker og får utløp for mitt samfunnsengasjement. Jeg jobber også med kommunikasjon og politikk, holder kurs og leder konferanser, og da får jeg mer utløp for den siden av meg. Jeg skriver også faktabøker, hvor jeg legger stor vekt på researchfasen og det å møte mennesker.

– Kva forventningar har du til NBU?

– Jeg synes det er stor stas å bli medlem av NBU! Det viktigste for meg er felleskapet med andre forfattere som skriver for barn og ungdom. Jeg håper medlemskapet i NBU kan gi meg mulighet til å bli kjent med andre forfattere, og hjelpe meg til å holde meg oppdatert og få inspirasjon til videre skriving. Og selvfølgelig er det bra å ha et sted å henvende seg med spørsmål.