De siste ukene har vi fått mange bekymrede meldinger fra folk som har googlet boktitler og fått bekymringsverdige resultater som svar. Meldinger har kommet både fra forfattere, forlag og lesere, så det er nok mange som sjekker ut boktitler. Alle meldingene viser til at akkurat den boka de har googlet, nå finnes nedlastbar som gratis pdf-fil på nett. Dette er meldinger vi tar svært alvorlig, fordi det siste vi ønsker er at opphavsrettbeskyttet materiale kan lastes gratis ned. Heldigvis har NBU og forlagene felles interesser i slike saker og skulle det vise seg å være reelle tilfeller, vil forlagene måtte sette inn resurser for å få det stanset.

Etter det vi klarer å finne ut, er ikke de nedlastbare pdf-filene virkelige. Etter alt å dømme lokkes det med muligheten til å lese bøker gratis, men forsøker man å klikke seg inn, blir man først bedt om å registrere seg, for så å oppgi kredittkortopplysninger. Vår teori og mistanke er at dette er forsøk på å få kredittkortopplysninger fra folk, for så å bruke kredittkortene til annen type svindel. Etter den første bølgen av ”nedlastbare filer” for noen uker siden, har det dukket opp flere.

Sidene ser veldig proffe og ordentlige ut. Mitt tips, som bare er en antagelse, er at dyktige programmerere har lagd en metode for å hente ut innhold fra nettbutikker automatisk, slik at forfatterinformasjon, omslagsbilde og vaskeseddel er autentisk. Den nyeste versjonen jeg har sett har dukket opp, lokker med andre e-bokformat enn pdf også, der ”finnes” alt fra reine tekstfiler til lydbok. Om det er de samme som står bak disse svindelforsøkene, eller om det er flere som prøver seg, er selvsagt umulig å si. Svindelsidene forsvinner etter noen dager og det er håpløst å gjette på om og hvor mye de klarer å svindle folk.

Jeg kan selvsagt si til alle forfattere at dette er noe dere kan ta helt med ro, bøkene er ikke mulig å laste ned gratis, slik sidene gir inntrykk av. For det stemmer. Man får ikke gratis e-bøker på disse sidene. Men det er ikke hyggelig eller behagelig for forfattere og andre opphavspersoner å oppleve at ens eget åndsverk blir brukt i forsøk på å svindle mennesker. Det er ikke kjekt at folk blir fralurt kredittkortopplysninger og kanskje blir frastjålet penger, fordi de ville lese ei bok nettopp du har skrevet. Jeg synes i hvert fall at det er utrolig kjipt.

Egentlig begynner vi å bli veldig vant til at noen vil lure oss via nett, det dukker stadig opp e-poster fra søkkrike enker i Nigeria, melding om skatterefusjon fra Bahamas eller beskjed om misbruk av betalingskortet ditt i Doggerbank. Noen bruker tid, penger og kreativitet på å skulle narre penger og personopplysninger fra sakesløse mennesker. Vi reagerer knapt på det lenger, bortsett fra at vi morer oss over det dårlige språket i maskinoversatte e-poster fra land langt borte. Men når vi selv skal være lokkematen i en svindel, er det lov å reagere litt følelsesmessig. Etter det vi har klart å finne ut så langt, har i hvert fall noen av svindelforsøkene vært gjort av tilsynelatende amerikanske selskap med domene registrert i Storbritannia, men antagelig via ett eller flere asiatiske land. Kort sagt, nesten umulig å spore opp og enda vanskeligere å forfølge.

Jeg er redd at dette bare er begynnelsen på en bølge. Musikk- og filmbransjen har opplevd slike svindelsaker i mange år. Nå forsøker man seg på en ny kjøpergruppe, de som ønsker å lese e-bøker. Jeg ber om at alle som måtte oppdage at ens egne bøker blir brukt som lokkemat i svindelsaker, sender en melding til forlaget sitt om det. Forleggerforeningen og forlagene kjenner til dette og kan ta det opp med sin rettighetsallianse. Send gjerne NBU en melding også.