Big Game; jakten er i gang av Dan Smith  er noe så sjeldent som en villmarksbok for barn og ungdom, hvori opptatt en god del american action! (Det siste noe mindre sjeldent.)

Handlinga er fra de dype finske (!) skoger, og hovedpersonen er Oskari, som etter tradisjonen skal gjennom den store manndomsprøven like før 13-årsdagen. Den består av å overnatte ute, og å skyte et dyr ( helst så stort som mulig)  – med pil og bue. Hvis han ikke lykkes vil han ikke bare dumme seg ut for hele landsbyen, han vil også skuffe faren. Problemet er at Oskari er en litt sped gutt, som ikke helt når opp til machokravene på dette stedet, ei bygd som kan minne litt om filmen Picnik med døden.

Men så kommer han plutselig opp i et skikkelig terrordrama midt ute i villmarka, hvor selve den amerikanske presidenten – en skikkelig nice guy viser det seg – er truet på livet. Og – håper ikke jeg røper for mye nå – tatt i betraktning denne guttens – i hvert fall i starten – noe puslete fremtoning, er det snart ikke måte på hvilke utfordringer han takler i kampen mot all verdens terrorister og banditter.

Boka er tilegnet ”alle som en gang har tenkt at de ikke var gode nok”. Ellers er budskapet i boka at villmark og natur er bra saker, men som man må lære å mestre, og tar du deg riktig sammen blir du til slutt en mann. Det er mye ondskap i verden, men det gode seirer til slutt, og man kødder ikke ustraffet med den amerikanske presidenten.

Boka baserer seg på manuset til filmen med samme navn  ( hvor selveste Samuel L. Jackson spiller hovedrollen) og er sant å si skikkelig spennende. ( Filmtraileren kan tyde på at boka er komponert på en litt annen måte enn filmen.) Dette burde også være en bok for de gutta som liker villmark, jakt og fiske. Som i filmen Picnik med døden er kvinner fraværende – med unntak av Oskaris minner om moren – som døde for noen år siden.

Vi bør vel også legge til at forholdet til faren er godt. Selv om sønnen ikke helt når opp til bygdas krav til et ekte mannfolk, er faren oppriktig glad i sønnen og viser på sin måte omsorg.

Ellers skriver Linn mer utførlig om boka på barnebokkritikk.no.

Når vi nå er inne på Picnik med døden, kan vi kanskje spille en av filmens siste scener, (og en av filmhistoriens beste musikkinnslag gjennom tidene, og forøvrig denne filmens høydepunkt) nemlig klassikeren Dueling banjos. (Her opptrer også se en riktig så muskuløs Burt Reynolds i en yngre utgave. )


Lenke til YouTubevideoen

PS: det vanligste er nok at boka kommer ut før filmen. Her er det altså omvendt. Dette er ikke alltid vellykket, men her fungerer det fint. Et annet eksempel på dette er Jón Sveinbjørn Jónsson Håkon Håkonsson (1990) som baserer seg på filmen med samme navn av Nils Gaup. Denne igjen er en (heldigvis) veldig fri adapsjon av den FØRSTE  boka om Håkon Håkonson av Oluf Vilhelm Falck-Ytter. Som jeg ikke anbefaler dagens barn å lese. (Denne kom forresten ut på nytt i forbindelse med filmen, en skivebom fra forlaget.)

PS 2: wikipedia kan fortelle at Billy Redden – som spiller Lonnie som altså spiller banjo i samspill med Ronny Cow i Picnik med døden – ikke spiller selv. Mer om dette her for spesielt interesserte.

PS 3: når vi likevel er kommet såpass ute på viddene kan vi kanskje høre litt på originalen også.