upris1Ungdommane har valt Sigbjørn Mostue til Uprisvinnar 2015 for boka «I morgen er alt mørkt». Prisen vart delt ut torsdag, på eit arrangement i Kulturhuset Banken under Norsk litteraturfestival i Lillehammer.

Juryen sa mellom anna:

Boka oppfyller alle kriterier for det vi mener er en god bok. Da vi leste den ble vi revet med, det var spennende fra første til siste side. Den var rett og slett vanskelig å legge fra seg fordi det alltid var noe nytt som skjedde og det var alltid uventede vendinger som gjorde oss overrasket. Vi ble sittende med hjertet i halsen og lure på hva som ville skje på neste side. Tusenvis av spørsmål surret rundt i hodene våre mens vi lurte på om hovedpersonen ville overleve.
— Dette var berre så vanvittig gøy, seier prisvinnaren, som rett etter utdelinga skjelv over heile kroppen.

— Uprisen er ein av dei betre prisane å vinne, ungdommar er dei tøffaste kritikarane som finst, seier Mostue.

— Vart du overraska over at boka di vann?

— Det er jo alltid overraskande, men eg har fått mange positive tilbakemeldingar på boka, så eg hadde eit håp. Men eg må leggje til at det var fire flotte forfattarar og bøker som konkurrerte fram til finalen.

— Kva er bakgrunnen for historia i boka?

— Da ideen kom, tenkte eg at dette kan bli ei spennande historie, der eg kan baka inn mykje. Når det er sagt, eg ønskjer å fortelja norske ungdommar kor utruleg heldige vi er, og at det er viktig å ta vare på.mostuebok

Boka får snart ein oppfølgjar, for «I morgen er alt mørkt» har ein open slutt.

— Neste bok fortel same historia, men med synsvinkelen til ein annan person. Hennar forståing av det som skjer, er annleis.

Sju juryklasser frå sju ulike fylke har lese og diskutert dei fem nominerte bøkene til Uprisen. Elevar i ungdomsskolen skreiv i fjor 1200 bokmeldingar av norske ungdomsbøker utgjeve i 2014. Basert på meldingane nominerte ein ungdomsjury fem bøker, som juryklassene sidan januar i år har lese og diskutert.

Dei fire andre som var nominert, var Tor Arve Røssland for boka «Soledad», Jon Ewo for «1957», Simon Stranger for «De som ikke finnes» og Johan B. Mjønes for «Blodspor i Klondike».

Dette skriv forlaget om boka:

Brage er en vanlig tenåring, med hjertet håpløst fortapt til den uoppnåelige Frida. Han og vennene lever sine trygge liv i oljenlandet Norge, skjermet mot verdens råskap.

Tror de.

En dag meldes det fra Japan om rasende horder av mennesker, såkalt forrykte. De går løs på alt og alle. Når galskapen og smitten brer seg skal ikke bare Brages liv falle sammen, men også hele verden.

I morgen er alt mørkt er en voldsom, men også følsom fortelling hvor skremmende paralleller til hendelser i den virkelige verden gjør dette til tankevekkende lesning.upris2