NBU-medlem Anne Østby var ein månad ved Tyrone Guthrie Centre ved ein innsjø i Irland. 6500 kroner for ein månad. Dette er ein plass ho gjerne tilrår andre å nytte seg av, og her kjem ein reiserapport frå henne om opphaldet og med lenke til nettsida til senteret:

irland1“A residential workplace for artists, dedicated to supporting and facilitating creativity within a welcoming and trusted environment”, sier Tyrone Guthrie Centre om seg selv. Etter å ha tilbragt en måned der kan jeg skrive under på det, og legge til at jeg svært gjerne reiser tilbake.

Jeg har nettopp kommet hjem etter å ha tilbragt en måneds ”writers’ residency” ved en liten innsjø i County of Monaghan, Irland. Ved Lake Annaghmakerrig, blant grønne åser og beitende kuer, ligger et gammelt gods som kunne vært sommerresidensen til familien Crawley i Downton Abbey, men som huser kunstnere som søker noen dagers eller ukers fullstendig arbeidsro. I hovedhuset, ”the Big House”, ligger ti rom, hvert med eget bad, og i tillegg finnes det fem ”cottages”, som slett ikke er hytter, men komfortable og velutstyrte leiligheter, hver med stue/arbeidsrom og soverom samt kjøkken og bad. I tillegg har senteret fire studio/atelier-plasser for bildende kunstnere, et lydisolert musikkrom, samt et separat dansestudio.

Jeg valgte en ”cottage” fordi de ligger tilbaketrukket et par hundre meter bak hovedhuset, i en vakker gammel steinbygning som innrammer en liten gårdsplass. De som bor her, steller maten selv, men har anledning til å spise middag i hovedhuset klokka sju hver kveld mot et ekstra tillegg i prisen. De som bor i the Big House, har alle måltider inkludert. Jeg forstod etter hvert at ”hyttene” først og fremst bebos av de som skriver; der er man helt for seg selv og kan styre og snu på døgnet akkurat som man lyster – vil man ikke se et menneske på hele dagen, er det fullt mulig. Skulle trangen til selskap og menneskestemmer likevel melde seg, er hyttebeboerne når som helst velkomne inn på det store, trivelige kjøkkenet i hovedhuset, der kaffen er klar og det alltid sitter noen rundt bordet.

Siden jeg var der en hel måned, traff jeg mange som kom og gikk: noen er på Tyrone Guthrie Centre tre dager, noen en uke, noen tre uker. Felles for de fleste jeg traff, var at de var der for tredje, fjerde, femte gang: dette er helt tydelig et sted man kommer tilbake til. Og selv om det var flest irer, var det også folk som kom mer langveisfra. Fellesnevneren var at dette var seriøse kunstnere, alt fra dramatikere til grafikere, komponister og poeter, videokunstnere og malere. Alle med en jobb å gjøre, men også med romslighet til å dele sitt eget arbeid samt ta engasjert interesse i andres. Middagen om kvelden var alltid etterfulgt av gode samtaler over et ekstra vinglass, og av og til impromptu deling av hverandres arbeid: en kveld var det opplesning, en annen kveld en liten cellokonsert, en tredje en demonstrasjon i atelieret av en av billedkunstnerne.irland2

For min egen del var stillheten det aller beste. Når jeg åpnet balkongdøra om morgenen, var fuglekvitter den eneste lyden, kanskje akkompagnert av en brummende traktor på et jorde i nærheten. Senteret ligger flere kilometer unna nærmeste landsby og er omgitt av en stor, parklignende hage, med turstier i skogen rundt på alle kanter. Jeg kom dit med ambisiøse planer om å få utrettet mye, og er svært fornøyd. Omgivelsene kan ikke bli vakrere, stedet er velutstyrt med en administrasjon som hele tiden er tilstede og kan svare på spørsmål, og du kan velge selv hvor sosialt du har lyst til å gjøre oppholdet.

Nettsiden (ikke særlig godt oppdatert) er her: www.tyroneguthrie.ie

Selv fant jeg tilbudet om residency på Tyrone Guthrie gjennom nettverket resartis, siden jeg abonnerer på nyhetsbrevet deres (finnes på nettsiden www.resartis.org). Er du abonnent, blir du hele tiden oppdatert om hva som finnes av artists’ residencies over hele verden (noen er for alle kunstnergrupper, andre bare for f.eks. forfattere eller billedkunstnere), om kostnader og muligheter for stipender. Noen ønsker en detaljert prosjektbeskrivelse i søknaden, andre er ikke så stramme i reglene. Priser varierer, og også hvor vanskelig det er å få plass.

irland3