Dei nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris frå Sverige er Frida Nilsson med boka Jagger, Jagger (2013) og Jakob Wegelius med boka Mördarens apa (2014).

Foto: Nordisk råd/Mia Carlsson

Foto: Nordisk råd/Mia Carlsson

Jagger, Jagger av Frida Nilsson handlar om å vera utanfor. Vi møter guten Bengt, åtte år, som blir mobba av nabobarna og ikkje får vera med og leike. Dei jagar han opp i eit tre, puttar cornflakes inn i brevsprekken hans og kastar bollen hans i bekken. Alt dette mens dei vaksne let att auga eller ikkje ser.

Ein dag stengjer barna Bengt inne i eit avfallsrom, og der treffer han hunden Jagger Svensson, som leitar etter mat. Jagger er uteliggjar og lever i containarar, og dei to finn kvarandre i utanforskapet. Snart har dei laga ein plan for korleis dei skal hemne seg på plageåndene.

Dette skriv juryen om boka og forfattaren:

Jagger, Jagger er en både humoristisk og alvorlig fortelling om vennskap og fremmedgjøring som passer for barn i alderen rundt skolestart. Her blandes krass samfunnskritikk, et spenstig språk og en forfriskende mangel på pekepinner, i en fortelling full av patos og dybde. Lotta Geffenblads svart-hvite illustrasjoner løfter fint frem individenes sårbarhet.

Jagger, Jagger har fått god mottakelse av både kritikere og lesere. Da kritikeren og forfatteren Andreas Palmaer i Dagens Nyheter valgte ut de beste barne- og ungdomsbøkene for 2013, satte han Jagger, Jagger øverst på listen og utpekte den til «årets mest velskrevne barnebok». Den ble også nominert til Augustprisen samme år.

Frida Nilsson er barnebokforfatter og oversetter, men har også skrevet manus for radio og TV, dubbet tegnet film, holdt teaterkurs for barn og vært programleder for barneprogrammet Hjärnkontoret i SVT. Hun debuterte i 2004 med Kråkans otroliga liftarsemester («Kråkas utrolige langtur» på norsk), og har siden det gitt ut en rekke verk som er blitt både godt mottatt og har fått mye oppmerksomhet. De fire bøkene om jenta Hedvig er inspirert av Nilssons egen barndom. Jagger, Jagger inngår i en trilogi som alle tematiserer ulike typer fremmedgjøring. De to andre er Apstjärnan («Apestjernen på norsk») og Jag, Dante och miljonerna («Jeg, Dante og millionene» på norsk).

Frida Nilssons bøker er oversatt til et titalls språk, og spesielt Apstjärnan har fått mye internasjonal oppmerksomhet. Den ble tildelt den franske litteraturprisen Les Olympiades 2013, samt nominasjon til Deutscher Jugendliteraturpreis 2012 og Prix Tam-Tam ”J’aime Lire” 2013. Nilsson har også blitt belønnet med BMF-plaketten 2004, samt vært nominert til Augustpriset to ganger. Som tidligere nevnt, for Jagger, Jagger, men også Hedvig og Max-Olov 2006. I 2014 tildelte forlaget Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-prisen til Frida Nilsson.

Mördarens apa av Jakob Wegelius er både ei sjømannshistorie, ei detektivhistorie, ei eventyrforteljing og meir til. I havnekvarteret i Portugal blir ein mann drepen, og sjømannen Koskela blir skulda for mordet. Maskinisten hans, gorillaen Sally Jones, er overbevist om at skuldingane mot vennen hennar er feil, og ho drar ut på eit svimlande eventyr over verdshava for å reinvaske namnet hans.

Foto: Nordisk råd/Lena Sjöberg

Foto: Nordisk råd/Lena Sjöberg

Dette skriv juryen om boka og forfattaren:

Mördarens apa er en uvanlig rik og saftig fortelling, med et driv og fortellerglede av det sjeldne slaget. Fortelleren er gorillaen Sally Jones selv, som skriver ned historien sin på en skrivemaskin. Miljøene skifter fra havner og sjømannsliv til en indisk maharajas hoff. Midt blant smugleraffærer og mordanklager, får leseren også sette til livs en god porsjon med tidlig 1900-tallshistorie, med fordypning i tidens tekniske nyvinninger. Men selv om dette svimlende eventyret på overflaten er mordgåte, handler det i grunnen om vennskap, ensomhet og fellesskap.

Til å være en bok å gi til tiåringer, er den sjeldent tykk, hvilket også medfører at leseren kan oppholde seg lenge, lenge i eventyret og la seg sluke av det. Og det gjør man gjerne. Fortellingen er, til tross for omfanget – den strekker seg over hele 618 sider – tett, intensiv og spennende. Jakob Wegelius har også krydret fremstillingen med detaljrike, tegnede portretter og vignetter i svart-hvitt. Hans måte å illustrere på er inspirert av det tidlige 1900-tallets bruksbilder, noe som også bidrar til følelsen av å befinne seg i en annen tid.

Jakob Wegelius er forfatter og illustratør. Han debuterte med den humoristiske barneboken Spionerna i Oreborg 1994 (Spionene i Åreborg, Cappelen Damm, 1996 – oversatt av Tor Fretheim) mens han gikk på Konstfack. Han har i all hovedsak skrevet barnelitteratur. Bøkene hans er oversatt til et titalls språk, og han har også mottatt en rekke priser, for eksempel Expressens Heffaklump (1999) og forlaget Bonnier Carlsens Maria Gripe-pris (2008).

Jakob Wegelius’ mest kjente verk er de to bøkene om gorillaen Sally Jones, for det er ikke bare én bok, men to. Mördarens apa er en frittstående fortsettelse på den tegnede romanen Legenden om Sally Jones (Legenden om Sally Jones, Cappelen Damm 2009 – oversatt av Jakhelin Cornelius). I den første boken følger vi Sally fra tiden som gorillaunge i en afrikansk regnskog, via det at hun blir tatt til fange av tjuvjegere og en tilværelse som etterlyst mestertyv i Istanbul, til livet som maskinist på en båt sammen med Koskela. Jakob Wegelius har lykkes med noe så uvanlig som å få den prestisjefylte Augustpriset for begge disse bøkene. I 2008 fikk han prisen for Legenden om Sally Jones og i 2014 for Mördarens apa.

NBU-sida har tidlegare presentert fleire av dei nominerte:

Nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015 ( dei norske)

Nominerte til Nordisk råds BU-litteraturpris frå Færøyane