Foto: Helle Nørregaard/Nordisk Råd

Foto: Helle Nørregaard/Nordisk Råd

Naja Rosing-Asvid er Grønlands nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Ho er nominert for bildeboka  Aqipi – til sommerfest.

Aqipi til sommerfest handlar om Aqipi, ei lita søt hjelpeånd, som lever i åndeverda, men som kjem til menneskeverda når åndemanaren kallar. Ein sommar blir han tilkalla av åndemanaren, som er i ein sangdyst med naboboplassens store bjørnejeger. Sjølv om folk ler av den vesle hjelpeånda til åndemanaren, så vinn han.

Juryen skriv om boka og forfattaren:

Mens Aqipi er i menneskenes verden, opplever den mange ting som foregår på sommerstedet. Først blir han nesten truffet av en pil. Det er barn som leker mor, far og barn. Det er sommerfest, med middag og trommedans. Tradisjonen tro, fortelles det også kolossale jakthistorier som har ført til en flott amulett av en isbjørnklo. Gjennom fortellingen får nåtidens barn innsikt i gamle kulturritualer, trommedans, matkultur og fortellertradisjon, og vi får også innsikt i myter, noe som pirrer barnas nysgjerrighet og gir lyst til å lese mer.

Forfatteren Naja Rosing-Asvid har også illustrert fortellingen. Tegningene er detaljerte og flotte. Boken i sin helhet formidler levende den gamle grønlandske kulturen, og kan leses av barn i mange aldre.

Forfatteren Naja Rosing-Asvid, som er født i 1966, er utdannet arkitekt og er autodidakt kunstner. Hun har utgitt tre barnebøker i alt. I 2012 kom Aqipi – den lille hjælpeånd. Ivalo og Minik ble utgitt i 2013. I 2014 ble Naja Rosing-Asvid utnevnt som kulturambassadør for Kommuneqarfik Sermersooq.

Les også:

Nominerte frå Noreg og frå det samiske området:

Nominert frå Færøyane:

Nominerte frå Sverige:

Nominerte frå Danmark: