Þórarinn Leifsson og Bergrún Íris Sævarsdóttir er dei to nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris frå Island. Þórarinn Leifsson er nominet for boka Maðurinn sem hataði börn  og Bergrún Íris Sævarsdóttir for Vinur minn, vindurinn.

Foto: Nordisk råd

Foto: Nordisk råd

Þórarinn Leifsson

Maðurinn sem hataði börn («Mannen som hatet barn») er Þórarinn Leifssons tredje barnebok. Helten i boka er Sylvek Kaminski Arias, ein spansk immigrant av polsk ætt, som bur i Reykjavík saman med bestemora sin. Mora er død, storesøstera er forsvunne når historia begynner, og dei har nesten brukt opp alle pengane dei tok med frå Barcelona for to år sidan.

Juryen skriv om boka og forfattaren:

Familien rommer i seg selv stoff til en roman, men dette er kun toppen av isfjellet, for byen sitrer av angst for en barnemorder av den mest avskyelige sorten.  Den nye leieboeren i Sylveks hjem viser seg å være barnehater, og Sylvek føler seg overbevist om at det er ham som er barnemorderen. Historien som oppstår i kjølvannet av dette er nervepirrende og spennende, og den beveger seg på eventyrlig vis ned i Reykjaviks underverden. Romanen er en historie om hemmelig politi, et stykke samfunnskritikk, en roman om diktekunst og massekultur, men først og fremst skildres den utviklingen som finner sted hos Sylvek, som er nyinnflyttet i det fremmede og besynderlige samfunnet som romanen beskriver.

Det er ikke usannsynlig at leserne spør seg selv om en bok som Maðurinn sem hataði börn passer for barn. For i boken behandles høyst alvorlige, kompliserte og omdiskuterte emner, men Þórarinn Leifsson benytter humor og ironi til å snu opp-ned på virkeligheten og fremstille den i et nytt lys. Boken er blitt nominert til mange priser på Island.

Hans tidligere bøker er nyskapende, spennende, morsomme og uhyggelige. Førstnevnte handler om en far som ikke er en vanlig far, men en menneskespiser. Den andre skildrer en fremtidsverden hvor alle bøker utryddes systematisk. Hans nyeste bok har de samme litterære karakteristikkene som de to første bøkene: Morsom, spennende, opplysende og urovekkende, men først og fremst sterk og original.

Þórarinn Leifsson (f. 1966) er forfatter. bildekunstner og illustratør, og er født i Reykjavík. Han har bl.a. arbeidet som gatekunstner, grafisk designer og forfatter av barne- og ungdomsbøker. Blant hans verker er illustrasjoner til en rekke av H.C. Andersens eventyr, som er utgitt flere steder i Norden.

Bergrún Íris Sævarsdóttir

Foto: Nordisk råd

Foto: Nordisk råd

Vinur minn, vindurinn («Min venn vinden» på norsk) handlar om favorittsamtaleemnet og hovudinteressa til islendingane: Veret. Bok er tenkt for dei yngste. Den har kun nokre få ord eller setningar på kvar side, slik at den minner om dei pengebøkene som vaksne snakkar med barna om. Ungar kan lære om kva for ord som høyrer til den enkelte formen for vind eller nedbør.

Juryen skriv om boka og forfattaren:

Bildene i boka benytter bakgrunnen til å bygge opp den stemningen som tilhører de forskjellige værtypene, enten den er hard eller bløt. Fargene er milde pastellfarger, og tegningen i forgrunnen er figurativ og enkel, selv om fargesammensetningen ikke er det. På bildene kan en se trærnes blader danse eller blafre i vinden – alt etter om det er storm, lett bris eller vindstille. Gresset bøyer seg også fra den ene siden til den andre, og trærne, som ligner på mennesker, svaier i vinden. Leserne ønskes velkommen inn i historien og blir bedt om å legge merke til hvordan været er, og selv forvandle seg til været, blåse som vinden, rope som stormen eller hviske som brisen. Det som spesielt tiltrekker seg oppmerksomhet, er katten, som er bokens eneste «person» og barnets representant i boken, bløt og rund som den er. Den er med nesten overalt, og en kan lese ut fra kroppsuttrykket dens hvordan vinden blåser.

Bergrún Íris Sævarsdóttir (f. 1985) har en BA-grad i kunsthistorie fra Islands universitet. Hun har dessuten avsluttet en diplomutdannelse i tegning ved Billedkunstskolen i Reykjavík. Hun har illustrert mange barnebøker og dataspill. Vinur minn, vindurinn er den første barneboken hun har laget på egen hånd.