Kan Pippi-jentene ta for mye plass i barnelitteraturen? Det spørsmålet stiller Marie Kleve i ein kommentar i Dagbladet laurdag. Ho viser til at 70-åringen Pippi Langstrømpe har hatt mykje å seia for korleis jenter har vore framstilt i barnelitteraturen, ikkje berre i Skandinavia, men også i resten av verda.

«I dag kan vi slå fast at det ikke lenger skorter på tøffe og selvstendige heltinner i barne- og ungdomslitteraturen. Vi finner dem i nær sagt alle sjangre, enten det dreier seg om bildebøker, humor, krim, sosialrealisme, fantasy eller science fiction. Slik det selvsagt skal være,» skriv ho.

Men ho spør:

«Men kan det tenkes at Pippi-jentene begynner å ta litt for mye plass? Det slo meg da jeg anmeldte flere krimserier for barn tidligere i vår. Flere av bøkene for mellomtrinnet, for ikke å si de fleste, var bygget rundt akkurat det samme skjelettet. Foruten likheter i oppbygging og illustrasjoner, var hovedpersonene nærmest kopier av hverandre: To gode venner, jente og gutt, hvorav jenta var handlekraftig og impulsiv, og gutten satt med nesa i en bok eller pc.»

Kleve viser til fleire forfattarar som ho meiner følgjer denne malen.

Les heile kommentaren på dagbladet.no: