Nordisk råds pris litteraturpris i barne- og ungdomskategorien gjekk til svenske Jacob Wegelius for romanen «Mördarens apa».

NBU-medlem Jon Fosse fekk Nordisk råds litteraturpris.

Prisane vart delt ut i Harpa i Reykjavik tysdag kveld.

Dei nominerte frå Noreg til barne- og ungdomslitteraturprisen var Geir Gulliksen og Anna Fiskes «Joel og Lo. En kjærlighetshistorie» og Simon Strangers «De som ikke finnes».

Mördarens apa av Jakob Wegelius er både ei sjømannshistorie, ei detektivhistorie, ei eventyrforteljing og meir til. I havnekvarteret i Portugal blir ein mann drepen, og sjømannen Koskela blir skulda for mordet. Maskinisten hans, gorillaen Sally Jones, er overbevist om at skuldingane mot vennen hennar er feil, og ho drar ut på eit svimlande eventyr over verdshava for å reinvaske namnet hans.

Foto: Nordisk råd/Lena Sjöberg

Dette skreiv juryen som nominerte om boka og forfattaren:

Mördarens apa er en uvanlig rik og saftig fortelling, med et driv og fortellerglede av det sjeldne slaget. Fortelleren er gorillaen Sally Jones selv, som skriver ned historien sin på en skrivemaskin. Miljøene skifter fra havner og sjømannsliv til en indisk maharajas hoff. Midt blant smugleraffærer og mordanklager, får leseren også sette til livs en god porsjon med tidlig 1900-tallshistorie, med fordypning i tidens tekniske nyvinninger. Men selv om dette svimlende eventyret på overflaten er mordgåte, handler det i grunnen om vennskap, ensomhet og fellesskap.

Til å være en bok å gi til tiåringer, er den sjeldent tykk, hvilket også medfører at leseren kan oppholde seg lenge, lenge i eventyret og la seg sluke av det. Og det gjør man gjerne. Fortellingen er, til tross for omfanget – den strekker seg over hele 618 sider – tett, intensiv og spennende. Jakob Wegelius har også krydret fremstillingen med detaljrike, tegnede portretter og vignetter i svart-hvitt. Hans måte å illustrere på er inspirert av det tidlige 1900-tallets bruksbilder, noe som også bidrar til følelsen av å befinne seg i en annen tid.

Jakob Wegelius er forfatter og illustratør. Han debuterte med den humoristiske barneboken Spionerna i Oreborg 1994 (Spionene i Åreborg, Cappelen Damm, 1996 – oversatt av Tor Fretheim) mens han gikk på Konstfack. Han har i all hovedsak skrevet barnelitteratur. Bøkene hans er oversatt til et titalls språk, og han har også mottatt en rekke priser, for eksempel Expressens Heffaklump (1999) og forlaget Bonnier Carlsens Maria Gripe-pris (2008).

Jakob Wegelius’ mest kjente verk er de to bøkene om gorillaen Sally Jones, for det er ikke bare én bok, men to. Mördarens apa er en frittstående fortsettelse på den tegnede romanen Legenden om Sally Jones (Legenden om Sally Jones, Cappelen Damm 2009 – oversatt av Jakhelin Cornelius). I den første boken følger vi Sally fra tiden som gorillaunge i en afrikansk regnskog, via det at hun blir tatt til fange av tjuvjegere og en tilværelse som etterlyst mestertyv i Istanbul, til livet som maskinist på en båt sammen med Koskela. Jakob Wegelius har lykkes med noe så uvanlig som å få den prestisjefylte Augustpriset for begge disse bøkene. I 2008 fikk han prisen for Legenden om Sally Jones og i 2014 for Mördarens apa.