Summary in English: Pictures from a Polish theatrical adaptation of «Gentle» or ‘What a Girl!» (original title «Snill», 2002), a picture book by Norwegian poet Gro Dahle and illustrator Svein Nyhus. Past adapations are seen here and here.

I høst har det kommet enda en dokketeaterversjon av «Snill», bildeboka Gro og jeg lagde i 2002. Fra før har boka blitt dramatisert både i Norge og Sverige. Den har også kommet som tegnefilm og blitt oversatt til flere språk.


Denne gangen er det Dominika Minkacz Sira, polsk skuespiller og dokkefører ved Open Window Theatre i Bergen, som forteller historien om den altfor snille, tause og pliktoppfyllende Lussi, skolejenta som sprenger seg ut av smilet, veggen og rollen hun sitter fast i. Dokker, scenografi og animasjoner er fritt basert på illustrasjonene mine i boka (jeg tror teatergruppa er mer trofast mot teksten).

Bildene under viser glimt fra forestillinga.

Verken Gro eller jeg har hjulpet til i produksjonen. Vi har ikke engang sett den ferdige oppsetninga. Men bildene derfra imponerer stort. Ja, det visuelle uttrykket til Mateusz Mirowski er kjempeproft. Alt er så tydelig og forståelig – og samtidig ekspressivt og særegent. Overdrevent figurteater passer boka – og meg – ypperlig! Det var sånn jeg skulle gjort det!

Det slår meg at det kan være lettere å bygge videre på noe andre har jobba med, enn å begynne helt fra bånn. I hvert fall synes jeg teaterensemblet har tolka dokkefigurene, stilen og bildespråket mitt på en uvanlig fin og fri måte. En videreutvikling og foredling. Sterk og egen. Ja, dette var inspirerende og lærerikt å se. Så takk for det!

Se også:

Anmeldelse av forestillinga
Andre teaterversjoner av «Snill» – og en animasjonsfilm
«Grzeczna», polsk utgave 2010

Blogginnlegg og wikipedia om «Snill»
Se og hør hele «Snill» på nettet
Kjøp trykk fra «Snill»