Nominasjonsjuryen: (f.v.) Maylinn Byrknes, Emil Lereggen Dragnes, Maja Helland og Aurora Kolstad. Foto av Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Nominasjonsjuryen: (f.v.) Maylinn Byrknes, Emil Lereggen Dragnes, Maja Helland og Aurora Kolstad. Foto av Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Nominasjonane til Uprisen 2016 er klare, og dei nominerte bøkene og forfattarane er:

#alfahann av Jan Tore Noreng, Mumiens mysterium av Tom Egeland, Evna (Ravneringene 3) av Siri Pettersen, Glimt av Tor Arve Røssland, I morgen er alt mørkt – Marlens historie av Sigbjørn Mostue.

Dette skrif Foreningen !les i ei pressemelding:
De fem bøkene er plukket ut av en nominasjonsjury på fire ungdommer. Nominasjonene er basert på nærmere 1000 anmeldelser som ungdom har skrevet av fjorårets norske ungdomsbøker. Det er spenning innen ulike sjangre blant de nominerte bøkene. Både Tom Egeland, Tor Arve Røssland og Sigbjørn Mostue har vært nominert til prisen tidligere. Sistnevnte vant Uprisen i fjor for I morgen er alt mørkt – Brages historie.marlen

– Det har vært en artig prosess og vi var ganske samstemte i utvelgelsen. Det er mye bra blant de nominerte. Ulike sjangre og mye mer originalitet i år enn tidligere. Nå blir det spennende å se hvilken bok juryklassene velger som vinner av Uprisen, sier de fire ungdommene i nominasjonsjuryen.

Nå skal syv juryklasser fra ulike fylker lese samtlige nominerte bøker og diskutere seg fram til en vinnerbok. Kåringen er i slutten av mai under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, er tydelig på at Uprisen tar ungdoms meninger om litteratur på alvor.

– Uprisen gir oss interessant innsikt i hva slags litteratur ungdom foretrekker og hvorfor de gjør det. Samtidig ser vi at det å få lov til å møte litteraturen med et kritisk blikk, bidrar til leselyst og interesse for litteratur hos ungdommene som deltar i prisarbeidet, sier hun.

siribok1Juryklassene er:
Farsund barne- og ungdomsskole (Vest-Agder)
Flora ungdomsskole (Sogn og Fjordane)
Folldal skole (Hedmark)
Kråkerøy ungdomsskole (Østfold)
Mælan skole (Sør-Trøndelag)
Sør-Fron ungdomsskole (Oppland)
Vardø skole (Finnmark)