Foto: Jarli og Jordan

Foto: Jarli og Jordan

Situasjonen for Ubok ser dyster ut akkurat nå. Vi har nesten ingen midlar når vi nå går inn i 2016, fortel Nina Aalstad, grunnleggjar av ubok.no og leiar av Ubok-foreningen. Nå satsar dei på ein redningsaksjon. Dei som vil støtte, kan bli Ubok-supportar.

Årsaka til problema er at Ubok har fått avslag på alle søknadene om støtte.

–    Dermed får vi ikke satt i gang noen av de store prosjektene vi hadde håpet på. Både driftsstøtte fra Kulturrådet, og prosjektstøtte fra Fritt ord på flere store, og viktige prosjekter, har fått avslag. Vi hadde håpet på å få inn noe på ihvertfall noen av disse søknadene.

–          Kva skal til for at nettsida kan fortsetja?

Selve ubok.no vil bestå. Vi har en stor redaksjon som jobber frivillig for å skape innhold, og en ungdomsredaksjon som også er med på drive bloggen. Men for å sikre videre drift, kvalitet og innhold så trenger vi ansatte som kan fasilitere alt dette, og jobbe med de administrative oppgavene og videre planer. For å ha to ansatte trenger vi en million. For å ha en ansatt trenger vi 500 000.ubok-logo

–          Kva går redningsaksjonen ut på?

Vi fortsetter å søke støtte. Det har kommet mange gode forslag inn via arrangementet vi lagde: Rädda Ubok – ikke död, men levande. Både i forkant, og på selve møtet, der det var 15 personer til stede, fra ulike deler av målgruppa og fra bokbransjen.

I tillegg vil vi nå også åpne for at de som ønsker å hjelpe oss, kan bli Ubok-supportere. Det vil koste 250,- i året, og du kan da være med på å bidra til at vi sikrer videre drift.

–          Korleis jobbar Ubok for tida?

Vi har, enn så lenge, to ansatte, som jobber med både nettstedet, og med prosjekter som skal finansiere driften. Det er arbeid med å planlegge og drive bloggen på ubok.no, arbeid med bokbasen, promotere nye bøker, og fasilitere diskusjonen mellom ungdommer på forumet. Som nevnt har vi også en stor redaksjon med frivillige som legger ned en stor innsats i nettstedet.

Mest av alt så jobber vi nå med å redde den økonomiske situasjonen. Vi har fått mange gode innspill, og bruker mye tid på nye søknader, og denne aksjonen der vi oppfordrer alle som har lyst til å bidra til å bli supportere.

Foto: Jarli og Jordan

Foto: Jarli og Jordan

–          Kva har Ubok fått til dei siste par åra, korleis har sida utvikla seg?

Ubok har hatt en spennende historie helt fra starten.Det startet som nettstedet ungdomsbøker.no i 2011, ble et selvstendig og uavhengig prosjekt 2012, skiftet navn til Ubok 2013, ble forening i 2014 og fikk to ansatte og startet ubok Formidling i 2016.

Det har gått fra å være en ide for å få ungdom til å lese mer, til å bli et levende nettsamfunn og en institusjon mange går til for kompetanse på ungdomslitteratur. Det er viktig for veldig mange ungdommer, og formidlere som jobber med ungdom og lesing.

Det har vært en jevn økning i antall medlemmer (nå over 1600 registrerte) og antall lesere, som har gått fra å ligge på over 5000 pr måned, til over 8000 det siste året.

–          Kva for tilbod står Ubok for?

ubok.no er et sted der ungdom kan finne gode lesetips, og møte andre som også liker å lese. Det er en unik mulighet til å lete i bøker i bokbasen, som har over 3000 bøker, bare for ungdom. I bloggen får du tips og får møte forfattere, kan vinne bokpremier og mye annet.

I tillegg tilbyr Ubok Formidling foredrag og kurs for både ungdommer og voksne. Vi har reist mye rundt på skolebesøk og bibliotek og fortalt om ubok og om de beste og nyeste ungdomsbøkene. Vi har også holdt en rekke kurs der ungdom lærer å lage sin egen boktrailer, noe som har vært veldig populært og inspirert mange til å lese mer.

–          Kva betyr Ubok for forfattarane?

Nina Aalstad og Siri Morland i Ubok Formidling. Foto: Jarli og Jordan

Nina Aalstad og Siri Morland i Ubok Formidling. Foto: Jarli og Jordan

Ubok er et viktig sted, spesielt for norske forfattere. Dette er den eneste uavhengige og ikkekommersielle instansen som formidler ungdomslitteratur på landsdekkende basis, direkte til målgruppa. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra forfattere som setter utrolig stor pris på det arbeidet vi gjør for å gjøre bøkene synlig. Når vi velger «månedens bok» og hvem vi skal blogge om så er det ikke forlagene eller bestselgerlistene som bestemmer, men vi som lesere, og ikke minst ungdomsredaksjonen som vet aller best hva målgruppa vil ha.

Vi er veldig takknemlig for alle forfattere som stiller opp for oss ved å blogge, la seg intervjue av ungdomsredaktørene, og dele sine beste tips til unge forfatterspirer.

–          Korleis er kontakten med målgruppa?

Vi har 8 ungdommer fra hele landet som er med i ungdomsredaksjonen vår. Vi har nettmøte med dem hver måned, og de bestemmer hva Ubok skal være, hva vi skal blogge om, hvilke bøker og forfattere, og de er også med og skriver blogg selv. De er representantene for målgruppa, og de søker om å få være ungdomsredaktør for et halv år om gangen. I tillegg har vi en lesesirkel på Deichman i Oslo, og møter veldig mange lesere på skolebesøk og bibliotekbesøk. Sist, men ikke minst, vi møter målgruppa vår i sosiale media. En aktiv instagram-profil gir oss mange gode innspill fra leserne, og ungdomsredaktørene styrer snapchaten til ubok_no en uke hver.

–          Kva kan kvar enkelt av oss gjera for å redde sida?

Del informasjon om at Ubok finnes, både til målgruppa på ungdomsskolen, og til de voksne som snakker med dem hver dag.

Bli supporter!

kids 3

Her er pressemeldinga Ubok nå sender ut:

Ubok fyller fem år senere i år. Det har vært fem voldsomt spennende og innholdsrike år, og Ubok har vokst fra å være en idé, til å bli et levende nettsamfunn med mange tilhengere. Vi snakker ofte med ungdommer som forteller oss hvor mye Ubok har betydd for dem. De forteller om bøker som en måte drømme seg bort, få ideer, rømme fra hverdagen, og lære om andre verdener. Ikke minst får vi mange tilbakemeldinger på hvor mye det betyr å ha et sted der de kan møte andre ungdommer som også elsker å lese.

Selvfølgelig ligger det mye arbeid (og mye moro!) bak det du ser på bloggen, i forumet og i bokbasen hver dag.

Vi som driver ubok.no, driver også Ubok Formidling. Det er sånn vi tjener penger til å også kunne drive nettsted. Vi reiser rundt på skoleturne, bokprat og holder foredrag både for ungdom, og for voksne formidlere som bibliotekarer og lærere. Vi søker prosjektstøtte fra Fritt ord, Kulturrådet og Nasjonalbiblioteket for å ha mulighet til å gjøre dette, fordi skolene og bibliotekene har ikke så mye penger til å betale oss fra sine egne, stramme budsjetter.

Men, i 2016 så har vi fått avslag på alle søknadene våre! Vi har ikke fått noen penger inn i år, og står derfor på bar bakke akkurat nå. Bare så det er sagt: jeg LOVER at ubok.no ikke blir borte. Og det skal selvfølgelig fortsette å være gratis for alle. Vi kommer til å kjempe med nebb og klør for å få inn nok penger til å fortsette å ha to ansatte som kan gjøre akkurat det vi elsker mest: Inspirere ungdom til å få lyst til å lese. Først og fremst ved å drive ubok.no, der ungdom kan anbefale bøker til hverandre.

Vi kommer til å fortsette å søke støtte, og håper veldig at noen av de fantastiske prosjektene vi har planlagt får støtte snart. Det er så mange som har kontaktet oss og er bekymret for Ubok, som forteller hvor viktig den jobben vi gjør er, og hvor mye den er verdt. Dessverre er dette stort sett folk som ikke har så mye penger. Men det er EN ting du kan gjøre, hvis du har lyst til å bidra litt, og vise at du støtter arbeidet vi gjør. For å hjelpe oss på vei til å sikre videre drift, så kan du bli Ubok-supporter! Dette er bare for de som kan og vil, og det koster 250,- kr i året. Du kan lese mer om det, og melde deg inn på

ubok.no/supporter

Da får du også lov til å dele dette utrolig kule bildet med andre, hvis du vil oppfordre flere til å bli supporter. En av våre favorittforfattere, Siri Pettersen, har spesialdesignet dette bildet for oss til denne redningsaksjonen. Rädda Ubok! – ikke død, men levande.