Jeg må innrømme at jeg var spent da den nye boken til Kanstad Johnsen dukket opp i postkassen sent høsten 2015. Etter flere finurlige og fine bøker om Kubbe, var jeg nysgjerrig på om forfatteren og illustratøren kunne klare å etablere et helt nytt univers.

For å si det med én gang: Det klarer hun.

Ulla og Bendik har aldri møtt hverandre før, men blir kjent mest på grunn av den kontaktsøkende og energiske Ulla. Bendik er egentlig en mer stille og konsentrert type, men lar seg rive med av Ullas energi. Begge blir enige om at byen de bor i ser kjedelig ut. Hvordan ville den sett ut hvis Ulla og Bendik hadde fått bestemt?

Kanstad Johsen har skrevet en artig og fantasirik historie, som også er underholdende for oss voksne. Barns kreativitet og mer naive syn på verden blir løftet frem som noe viktig, mens vi voksne kommer litt mindre heldig ut, der vi er for opptatte av å planlegge ting på papir, uten å se ut av vinduet og få med oss hvor kjedelig det vi lager egentlig er. Illustrasjonene er detaljrike og kreative, og vil kunne inspirere de unge til selv å tegne og dikte videre. Ulla & Bendik bygger by en er en liten perle som passer perfekt til høytlesning.

BRYNJULF JUNG TJØNN

Les fleire NBU-tips her: