Av og til kommer det ei bok som er litt annerledes. Rollene er kjente, men det er noe med fortellerstemmen, noe du ikke har lest før, noe friskt og freidig over måten å skrive på. Det er slikt som varmer et lesehjerte. Ingrid Ovedie Volden har skrevet ei strålende debutbok.

Fortellerstemmen tilhører Petra Petterson, fersk sjuendeklassing som strever med tvangstanker og blir sendt til psykologsamtaler gjennom PP-tjenesten. Det høres kanskje dystert ut, men det er ikke det. Petra oppfatter nemlig ikke seg selv som spesielt stakkarslig. Hun skyr riktignok vann og primtall og har noen utfordringer i forhold til medelever på skolen, men hun klarer å håndtere det. Også hennes egne ritualer og regler i hverdagen er til å leve med. I hvert fall inntil den store kjærligheten uventet svømmer mot henne og snur alt på hodet.

Originaliteten ligger ikke først og fremst i handlingen, men i måten historien er fortalt på. Det er noe lett, nært og personlig i fortellerstemmen, særegne små ord som “herrigud” med i, at Petra har “bruspulver i hjertet” og små private vrier på ord og beskrivelser som gjør at du som leser tror på Petra. Du hører henne, du blir glad i henne og du vil vite hvordan det går.

Forfatteren sløser ikke med ordene, hun varierer og velger med omhu. Som leser må du følge med og være årvåken for å få med deg alt.

Samtidig er boka lett og luftig, det er korte sider, og det går unna. Leseopplevelsen forsterkes av at du må være litt observant, du har ikke lest disse setningene før, det er ikke dusinvare. Det er rett og slett en glede å lese!

Håkon Øvreås debuterte som barnebokforfatter med Brune i 2013 og den boka var også annerledes. Den var god på en litt pussig og kortfattet måte. Setningene var nærmest spikket fram. Ingrid Ovedie Voldens Alt som teller ligner heller ikke på noen andre. Den har en letthet og smartness i fortellerstemmen som gjør at den skiller seg ut. Teksten er gjennomarbeidet, alle tråder nøstes opp og til og med slutten er god.

Dette er en av de bøkene som gjør det verdt å holde på med nettopp lesing!

Som en bonus får man lyst til finne fram Piet Heins gruk fra bokhylla også.

Bjørn F. Rørvik

Ingrid Ovedie Volden

Alt som teller

Ungdomsroman

Aschehoug 2016

201 sider

Fra 10-15 år