De to vennene Sam og Noa er som gutter flest, nysgjerrige og oppfinnsomme. Derfor kommer de da også stadig opp i situasjoner de må løse.

Det er ikke vanskelig for de yngste leserne å kjenne seg igjen i guttenes meritter. Bøkene om Sam og Noa er underholdende fordi guttene stadig kommer opp i pussige situasjoner som de finner ut av på sin enkle logiske måte. I denne boken, som er den femte i Sam og Noas opplevelseskrøniker, kan de i tillegg oppleves som miljødetektiver.

Historien foregår en regnværsdag da Sam og Noa oppdager at det ligger flere meitemarker ute i regnet. Guttene er overbevist om at alle meitemarker som ligger ute i regn kommer til å drukne hvis de ikke blir reddet. Hva gjør man med våte gjenstander? Henger dem til tørk så klart. Som tenkt så gjort, og snart henger nitten våte meitemarker på sykkelstyret for å bli tørre. Deretter oppdager de en humle som ligger i en sølepytt. Heller ikke akkurat det rette element for en humle. Guttene redder den også. De tar humlen med seg hjem til Sam for at den skal komme til hektene igjen. Men vel hjemkommet, skjer det noe. Humla livner til og flyr rett inn i buret til Sams papegøye!

Til et lettfattelig språk, skrevet i korte setninger, makter illustratør i tillegg å gi leserne en god bildeopplevelse. Elisabeth Moseng har illustrert alle bøkene om Sam og Noa, med en strek som gir leserne en morsom forståelse av de to guttene og det de finner – og finner på. Uttrykket i bildene forstørrer fokus i teksten på en fin og humoristisk måte.

KINE HELLEBUST

Karin Kinge Lindboe

Sam og Noa redder nitten meitemark og en humle

Illustrert av Elisabeth Moseng

Aschehoug 2015

Lettlest

45 sider

For 5-10 år