almapris16ALMA-prisen 2016 går til den amerikanske forfattaren Meg Rosoff. Ho er fødd i Boston i 1956, men bur og arbeider i London. Juryen grunngjev tildelinga slik: ”Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap”

På nettsida til ALMA-prisen kan du lesa vidare om prisvinnaren:

Meg Rosoff debuterade 2004 med den dystopiska ungdomsromanen How I Live now (Så har jag det nu) som blev en omedelbar succé och har sedan dess skrivit ytterligare sex ungdomsromaner, ett par bilderböcker och en vuxenroman. Detta är ett mångskiftande författarskap som inte lämnar någon oberörd, vare sig unga eller vuxna läsare.

Hon skriver om ungdomar i gränslandet mellan barndom och vuxenliv som utsätts för svåra prövningar i sina försök att finna sig själva, ibland på eller över gränsen till det outhärdliga. Huvudpersonerna kämpar med sin egen identitet och sexualitet och hamnar ofrivilligt i kaotiska situationer. I likhet med Astrid Lindgren är Rosoffs empati för och lojalitet med unga fullständig. Vuxenvärlden, om den finns, är perifer. Språket är konkret och levande, vare sig det handlar om landskap, klädsel eller matvaror i ett skafferi. Hon kryddar svärta med humor och resultatet blir stilistiska mästerverk.

I What I was (2007, Den jag var), ställs frågor om kropp, identitet, genus, förälskelsens förvillelser och unga människors lust och sexualitet på sin spets i berättarens försök att finna sig själv och inte gå den väg den vuxna omgivningen stakat ut.

Ibland, som i Just in Case (2006, Justin Case) glider verklighet och fantasier in i varandra och vad som händer på riktigt kan man inte så noga veta. Riktigt skruvat blir det i There is no Dog (2011, I begynnelsen var Bob) där en hormonstinn yngling utsetts till världens skapare.
Meg Rosoff har tilldelats flera priser, bl a Guardian Children’s Fiction Prize, Carnegie Medal och Deutsche Jugendliteraturpreis. Hennes böcker har översatts till ett tjugotal språk och hon valdes in i The Royal Society of Literature 2014.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne överlämnas vid en ceremoni på Stockholms Konserthus den 30 maj 2016.