Foto: Vibeke Røgler, Foreningen !les

Foto: Vibeke Røgler, Foreningen !les

Ingeborg Dybvig er tildelt Bokslukerprisen 2016 for boken Forfulgt i London.

Bokslukerprisen i regi av Foreningen !les ble torsdag delt ut foran entusiastiske elever og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) på Sentralen i Oslo. Prisvinneren var selv over seg av begeistring.

– Jeg vet ikke om dere skjønner hvor utrolig gøy dette er. Jeg vil takke dere alle sammen. Tusen hjertelig takk! sa Ingeborg Dybvig fra scenen.

I løpet av høsten 2015 har 25 000 elever på 6. trinn lest utdrag fra ti bøker og stemt frem sine fem superfinalister. De fem superfinalistene ble så lest og diskutert av fem juryklasser fra ulike fylker. Sjetteklassingene valgte altså Forfulgt i London (Cappelen Damm) av Ingeborg Dybvig som sin favoritt. I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Vi forstår tidlig at hovedpersonen er en person som lett roter seg bort i saker som hun ikke burde, og vi er spente på hvordan det vil gå til slutt. Selv om dette er fantasi føler vi at mye av det som skjer faktisk kunne skjedd i virkeligheten. Det er bra at personene i boka er realistiske og helt vanlige.

Prosjektleder i Foreningen !les, Troels Posselt, er stolt over det arbeidet elevene har lagt ned i prisen.

– Det har vært interessant å oppleve hvor engasjerte sjetteklassingene har vært i dette prosjektet og hvordan juryelevene har tatt oppdraget på alvor, sier han.

For juryklassene har deltakelse i Bokslukerprisen vært nyttig. Det har bidratt til å skape leselyst og samhold blant elevene.

– Å lese samme bøker gir økt fellesskap. Vi snakker om bøkene og diskuterer bøkene sammen, og alle vet hva vi snakker om. Det har vært gøy og interessant å lese bøkene. Noen som før syntes det var kjedelig å lese bøker, har engasjert seg mye i Bokslukerprisen, sier Bente Helgetun, lærer ved Ila skole i Trondheim.

De nominerte var:
Forfulgt i London Ingeborg Dybvig, Cappelen Damm
Rivertongåten av Jørn Lier Horst, Kagge
Discosatan av Vera Micaelsen, Aschehoug
Kampen mot superbitchene av A. Audhild Solberg, Aschehoug
Med beina på nakken av Arne Svingen, Gyldendal


Juryklassene var:

Gratangsbotn skole (Troms)
Åheim skule (Møre og Romsdal)
Ila skole (Sør-Trøndelag)
Bestum skole (Oslo)
Songe skole (Aust-Agder)

Kontakt:
Troels Posselt
Prosjektleder i Foreningen !les
Tlf.: 467 84 590
E-post: troels@foreningenles.no

Om Bokslukerprisen

Bokslukerprisen er en gratis og nasjonal leselystaksjon for barneskolen i regi av Foreningen !les. Elever på 6. trinn stemmer frem sine favoritter på bakgrunn av utdrag fra en antologi med tekstutdrag fra ti bøker for målgruppen. Deretter får fem juryklasser i oppdrag å lese de nominerte bøkene og kåre en vinner. Les mer www.bokslukerprisen.no

Om Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell organisasjon som ble stiftet i 1997 og Norges fremste formidler av litteratur, spesielt til barn og ungdom. Les mer www.foreningenles.no.

Om Sentralen

Sentralen er Oslos nye scene og landets største verksted for kreative krefter innen kultur og innovasjon. Sentralen eies av Sparebankstiftelsen DNB og er arbeidsted for over 350 kreative mennesker som produserer ulike kulturuttrykk eller jobber med å finne nye løsninger på utfordringer i samfunnet. Les mer www.sentralen.no