line halsnes— Siden jeg opprinnelig er illustratør, er det nok mest nærliggende for meg å skrive bildebøker.

Det seier Line Halsnes, som vart NBU-medlem i april.

— Jeg tegner meg gjerne frem til historien, for da skjer det ting jeg ikke hadde kommet på hvis jeg bare skulle ha skrevet. Da hadde ikke grisen danset disco, men kanskje endt opp i plastemballasje. Det har aldri falt meg inn å skulle skrive for voksne, men jeg er opptatt av å legge inn referanser som også de kan forstå.

Line Halsnes har laga bildebøkene Stakkars lille hjerte og Godtegrisen, som begge handlar om dyr som opplever ei krise. godtegrisen

— Jeg er nok ikke ferdig med dette temaet, for her finnes det mye materiale, seier ho.

—  Kvifor ville du bli forfattar?

— Det er noe spesielt med det å få holde i alle trådene, som når jeg både skriver og illustrerer en bildebok. Da leter jeg ikke lenger etter nyanser og undertoner i en annens tekst, da er jeg Gud, og det synes jeg er fint.

En bildebok er som en Rubriks kube. En liten vridning i tekst eller bilde kan få store konsekvenser, og jeg må ofte begynne helt på nytt. For det må være bilder med. Jeg ville ha blitt svært overrasket dersom jeg plutselig ga ut en biografi eller et 6-bindsverk.

—  Er det noko sak du er spesielt opptatt av som forfattar?

— Jeg tror det er viktig å formidle egne bøker, i alle fall hvis man vil nå et bestemt publikum. Selv synes jeg at min andre bok ble bedre enn den første, noe som delvis skyldes mer formidlingserfaring. Selv om personlighet er nødvendig, har formidling lært meg å dempe noe av det aller særeste og rareste jeg har inni meg, da dette ikke er interessant for andre enn meg selv. Det er sunt å oppleve at et poeng går rett hjem hos publikum. Det er enda sunnere å oppleve at ingen lo av vitsen man fortalte. Selv om den var aldri så god.

halsnesbok— Kva likar du best å gjera når du ikkje skriv?

— Spille fotball, sy klær, oppdra kattene mine (det går an til en viss grad) og drive med generelle huslige sysler.

–  Kva forventningar har du til NBU?

— At NBU er en storebror som rydder vei så folk får gå i fred. Eller at det holder å hviske nbu, så trekker de slemme seg tilbake til skyggene.