Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningens leserundersøkelse ble offentliggjort tirsdag. Undersøkelsen viser at boklesingen i Norge holder seg stabilt på verdenstoppen.

Årets leserundersøkelse viser at ni av ti nordmenn leste minst én bok i fjor (utenom skolebøker). Hele 97 % av norske kvinner over 15 år leser bøker, mot 85 % blant menn. I snitt leser nordmenn 15 bøker i året, og 40 % av oss leser flere enn ti bøker årlig.

Oppsummering når det gjelder lesing (tall fra 2014 i parentes):

• 90 (93) % av befolkningen leste minst en bok i fjor. • Vi leser i snitt 15 (17)bøker hver i året. • 40 % leser flere enn ti bøker i året. • Bokleseren leser 13 bøker på norsk og 4 bøker på andre språk enn norsk. • 78 (73) % av de som har barn under 10 år i husstanden, leser for barna daglig eller minst 2-3 dager i uken. • 36 (40) % av befolkningen lånte bøker i fjor.

Oppsummering når det gjelder kjøp:

• 80 (85)% av befolkningen kjøpte minst en bok i fjor. • Vi kjøpte i snitt 9,4 (11,0) bøker hver. • Bokkjøperen kjøpte 9 bøker på norsk og 3 bøker på andre språk. • 72 (73) % av befolkningen kjøpte minst en bok i fysisk bokhandel. • 31 (33) % av befolkningen kjøpte minst en bok på nettet i fjor.

Oppsummering når det gjelder e-bøker:

• 15 (12) % av befolkningen leste minst en e-bok i fjor. Hvorav 2 ebøker på norsk og 5 e-bøker på andre språk. • 12 (10) % av befolkningen kjøpte minst en e-bok i fjor. Hvorav 2 ebøker på norsk og 6 e-bøker på andre språk. • Blant bokleserne som har lest e-bøker før 16 % er det 85 (87) % som mener det er ganske eller meget aktuelt å lese e-bøker i løpet av året. • Blant bokleserne som ikke har e-bokerfaring (75 %) er det 15 % som mener det er ganske eller meget aktuelt å lese e-bøker i løpet av året. • 36 (41) % av befolkningen tror de vil lese både e-bøker og papirbøker i løpet av de neste tre årene. • 58 (53) % av befolkningen tror de vil lese bare bøker på papir, kun 3 % tror de kun vil lese e-bøker og 3 % vet ikke/vil ikke lese.

Hele undersøkelsen kan du lese her: