NBI-direktør Kristin Ørjasæter jubler ikke over økning i barneboksalg, hun blir heller bekymret. Nå har de kommersielle fått overtaket, tenker hus. I en artikkel i Dagsavisen skriver Ørjasæter:

«Forleggerforeningen melder, ifølge Bok og Samfunn nr 1 2016 om en omsetningsøkning for barne- og ungdomsbøkene. Og Bok365, som gjengir tallene for januar og februar 2016, viser til fortsatt økning. Jeg burde glede meg over disse tallene fordi jeg unner de norske barne- og ungdomsbokforfatterne høye salgstall. Men de tallene som skal vitne om kvalitet gjør meg heller bekymret.»

Ørjasæter viser til at antallet utgivelser går opp, men antallet titler innkjøpt av Kulturrådet går ned.

«Misforholdet mellom økende omsetning og lavt statlig innkjøp viser at barne- og ungdomslitteraturen nå følger to kretsløp. Den litteraturen som spres til bibliotekene gjennom innkjøpsordningen behøver ikke nødvendigvis være salgstilpasset, men den må holde et kvalitetsmål. (…) Det må være de andre titlene, de som ikke kjøpes inn av staten, som er ansvarlig for økningen. Og de må, for å forsvare sin plass på utgivelseslistene og i hyllene i bokhandelen nettopp være lette å selge.»

Les hele innlegget her: