Torsdag 26. mai klokken 1300 skrives det historie i Kulturhuset Banken under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Da deles «Uprisen – årets ungdomsbok» ut for tiende gang. Nominerte forfattere og juryklasser vil være til stede under utdelingen.

– Uprisen har blitt en svært viktig pris i norsk offentlighet, og den gir enorm anerkjennelse til norske ungdomsbokforfattere. Grunnen er at i Uprisen bestemmer ungdom alt i fra nominasjoner og til kåring av vinner. Samtidig utvikler prisarbeidet interesse for lesing, skriving og meningsytring blant elever i ungdomsskolen. Det har vært interessant å følge prisens utvikling siden første utdeling i 2007, sier prosjektleder Bjarte Bakken i Foreningen !les.

Årets nominerte er:

#alfahann av Jan Tore Noreng, Gyldendal

Mumiens mysterium av Tom Egeland, Aschehoug

Evna av Siri Pettersen, Gyldendal

Glimt av Tor Arve Røssland, Samlaget

I morgen er alt mørkt – Marlens historie av Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm.

Nominasjonene er basert på 1000 anmeldelser som ungdomsskoleelever skrev av fjorårets norske ungdomsbøker. Syv juryklasser fra ulike fylker har lest samtlige nominerte bøker og diskutert seg fram sin favoritt. Torsdag 26. mai klokken 1300 får vite hvilken forfatter ungdomsjuryene mener har skrevet årets ungdomsbok.

– Det var rett og slett stort å vinne Uprisen, sier fjorårets vinner Sigbjørn Mostue. Han fikk prisen for I morgen er alt mørkt – Brages historie, og er nominert igjen i år for bok to i den dystopiske serien.

– At leserne selv først anmelder, deretter stemmer og avgjør hvilken bok de liker best – og at dette ender opp med å bli din egen, betyr mye. Uprisen er dirrende spennende for oss forfattere fra den første anmeldelsen legges ut og til den endelige avgjørelsen blir annonsert på Lillehammer. Den henger meget høyt hos oss ungdomsbokforfattere – kanskje er det på mange måter den aller gjeveste. Og ikke minst gir den inspirasjon til å fortsette å skrive, sier han.

Juryklassene har de siste fire månedene lest og diskutert de nominerte bøkene. På Lillehammer skal to elever fra hver klasse møtes til storjurymøte for å bli enige om en vinnerbok.

– Uprisen gir leserne en glimrende mulighet til å mene noe om norske ungdomsbøker. Det er alltid interessant å høre hva ungdom synes om bøkene som skrives for dem. Nå gleder vi oss til den tiende utdelingen i prisens historie, sier Bakken.

Årets juryklasser: Farsund barne- og ungdomsskole (Vest-Agder), Flora ungdomsskole (Sogn og Fjordane), Folldal skole (Hedmark), Kråkerøy ungdomsskole (Østfold), Mælan skole (Sør-Trøndelag), Sør-Fron ungdomsskole (Oppland), Vardø skole (Finnmark)