Hovedpersonen i tegneserien Hundedagar heter Anne, hun er kanskje elleve-tolv år når vi møter henne. Det er sommerferie og varme, klamme dager i en liten bygd på vestlandet. Anne befinner seg midt i et stille drama, hvor bestevenninnen hennes Mariell har valgt henne bort til fordel for den eldre og mer spennende Karianne.

Plutselig blir valgene Anne tar helt feil, alt hun gjør er barnslig. For eksempel er det selvsagt helt feil av Anne å dra på tivoli med foreldrene sine en helg og kjøre barnekarusell. ”Haha! Barnekarusell?! Me var der åleine på kvelden og køyrde vaksenkarusellar!” sier Mariell da de møtes noen dager senere.

Noe av det mest interessante med serien er hvordan den beskriver at Anne selv tar usympatiske valg, når hun igjen har vunnet tilbake Mariell som bestevenninne. Plutselig er det Anne som leder an og stenger ute en av de andre jentene. Hvem som skal holdes utenfor går på rundgang, og man er aldri helt trygg. Slik er den ubarmhjertige venninneloven.

Tematisk kan tegneserien minne litt om Sonya Hartnetts ungdomsroman Sommerfugl, som også handler om hvor langt man er villig til å gå for å være på lag med venninnene sine.

Serien handler også om gryende pubertet. ”Eg fekk forresten mensen i går”, sier en av jentene. ”Kult, det har eg hatt ei god stund allereie”, sier en annen. ”Det har ikkje eg, men eg trur eg kjem til å få bryster snart”, sier vår hovedperson Anne. Så enkelt, så sårt og samtidig akkurat passe humoristisk.

Hundedagar er lettlest og tegner opp mange gjenkjennelige situasjoner. Selv om historien er lagt til nittitallet, er venninneintrigene og Anjas vanskelige sommer nok noe som 2016-barna også vil kjenne seg igjen i. Håper at de finner denne tegneserien. De fortjener den.

Elen Betanzo

Anja Dahle Øverbye

Hundedagar

Tegneserie

Jippi forlag 2015