Det er nok feil”, sier Henning. “Det er nok bare rykter. Folk snakker så mye dritt.”

   Jeg rister på hodet.

   “Det var læreren som sa det.”

   Henning stirrer i bakken nå.

   “Så han er … Michael er … han er død på ordentlig?”

“Ja”, svarer jeg.

   Henning svelger.

   “Hva skjedde?”spør han.

   Det er noe rart med stemmen hans.

Michael, en veldig stille gutt i klassen, er død. Det ryktes at han har begått selvmord.

Hendelsen skaper ringvirkninger og vennskapet mellom jeg-fortelleren Jenny og bestevennen Henning settes på prøve. Det virker som om Henning tar mer på vei enn andre og Jenny skjønner ikke hvorfor. Hva er det med ham, egentlig? Henning kjente da ikke Michael, han heller! Samtidig får Jenny full klaff med avstandsforelskelsen Julian. Hun prioriterer å være sammen med Julian og glemmer Henning litt. Han er jo uansett bare sur og merkelig for tida. Så forsvinner Henning. Ingen veit hvor han er. Hva har skjedd? Har han rømt? Han har vel ikke… ikke han også? Nå begynner det å brenne under føttene på Jenny. For kan det ha vært noe mellom Henning og Michael?

Kathrine Nedrejord har skrevet en pageturner med mye undertekst. Dialogene er tette og snakkbare, og niendeklassingen Jenny er ei jente det går an å tro på. Også bipersonene framstår som hele mennesker med styrker og svakheter. Mange av dem har opplevd tap, men har gått videre og klart seg bra. Boka understreker at livet ikke er statisk, men at vi er i bevegelse og forandres i samspill med andre. Valgene vi tar, hva vi gjør og ikke gjør, hva vi sier og ikke sier, kan ha stor betydning.

Dramaet utspiller seg i Kjøllefjord i Finnmark og Jennys nysgjerrige bestemor snakker både samisk og finsk. At handlingen er lagt til et ordentlig sted skaper ei troverdig ramme, og understreker hvordan landskap og natur også former hvem vi er.

Kathrine Nedrejord har sjøsamisk bakgrunn, hun har skrevet to romaner for voksne, bodd fire år i Paris og tatt en master i teaterstudier ved universitetet i Sorbonne. Nedrejord ble nominert til Ibsen-prisen 2016 for teksten til teaterstykket Brent jord. Hvem er jeg når du blir borte? er hennes debut som ungdomsbokforfatter. En sterk og tankevekkende debut.

Av Bjørn F. Rørvik

Kathrine Nedrejord

Hvem er jeg når du blir borte?

Aschehoug 2016

Ungdomsroman

139 sider