Denne boka handler om Sanna som har fått det hun har ønsket seg aller mest – en rød sykkel. Og som de fleste barn vil hun gjerne ha sykkelen med seg i senga.

Dagen etter er Sanna er så ivrig etter å sykle til skolen at hun nesten glemmer å kle på seg, men hun må pent pakke både skoleveska og spise frokost først. Hun løper ut døra bare for å oppdage at sykkelen er borte.

Sanna er utrøstelig, og pappa lover at de skal finne den igjen. På skolen forteller hun til klassen hva som har skjedd. I friminuttet kommer det en gutt som forteller at han har sett noen sykle på en rød, og altfor liten sykkel, bortover mot mottaket der flyktningene bor. Når Sanna kommer hjem og forteller dette til mamma og pappa, bestemmer de seg for å gjøre noe, for selv om det er synd på flyktningene, kan de jo ikke bare stjele Sannas sykkel. Så får mamma en idé om hva de kan gjøre.

Historia ender overraskende og rørende for alle parter. Uten å bli belærende eller moralistisk løser de konflikten på en smidig måte som det er lett å bli berørt av.

Debutanten Sandra Pilny-Lockertsen har illustrert historia på en varm og vakker måte. Flyten i bildene minner om tegneserieillustrasjoner der flere bilder i ett, er med på å drive fortellinga. 

Av Kine Hellebust

Gro Nilsdatter Røsth

Sykkeltyven

Illustrert av Sandra Pilny-Lockertsen

Cappelen Damm 2016

43 sider