Foto: Nordisk råd

Foto: Nordisk råd

Bárður Oskarsson er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2016 frå Færøyane. Han er nominert for boka Stríðið um tað góða grasið, ei bildebok frå 2012.

Boka handlar om kaninar som begynner å bli ganske lei av å dele graset med dei dumme hundane. I tillegg til at hundane bæsjar overalt, kan de ikkje la vera å jaga kaninane. Det er ikkje lett for små kaninar å seia frå til ein hund, men dei finn på ei snedig løysing. Endeleg har dei fred og ro, men kva er det som skjer med graset? Kan det verkeleg stemme at det gode graset ikkje kan unnvera dei dumme hundane?

Juryen skriv mellom anna:

«Illustrasjonene er i Oskarssons karakteristiske stil: en minimalistisk og følsom strek med sterkt uttrykk og mye humor. I denne boka tillater Oskarsson seg litt mer når det gjelder fargebruk, himmelen er vakkert akvarellblå, og det gode gresset som er stridens kjerne, skildres med farger og detaljer. Omgivelsene er allmenne, blottet for nasjonale kjennetegn – i likhet med Oskarssos andre bildebøker kunne historien foregå hvor som helst.

Bárður Oskarsson behandler ofte etiske utfordringer og eksistensielle spørsmål i bildebøkene sine. Med “Kampen om det gode græs” forteller Oskarsson en høyst aktuell historie om vanskelig sameksistens.

Hans personer er oftest dyr, men utstyrt med gjenkjennelige menneskelige egenskaper, følelser og handlingsmønstre. I dette tilfellet er de fysisk svakere kaninene menneskeliggjort i høyere grad enn hundene. De er dermed i stand til å utføre snedige planer og reflektere over sammenhenger, mens hundene oppfører seg mer som alminnelige dyr.

Boka kan ses som en advarsel mot kortsiktige og enkle løsninger på konflikter: Det som til å begynne med ser ut som en smart og opplagt plan, kan fort få uforutsette konsekvenser. Kaninene må i hvert fall erkjenne at man kan bli nødt til å ta det vonde med det gode, og at det kanskje er noe i at ingenting er så galt at det ikke er godt for noe.bardurbok

Om forfatteren

Bárður Oskarsson (født 1972 i Tórshavn) er bildebokforfatter, illustratør og kunstner. Han debuterte som barnebokforfatter i 2004 med boka Ein hundur, ein ketta og ein mús (En hund, en katt og en mus), som har blitt oversatt og godt mottatt i flere land. Debutboka fikk for eksempel Vestnordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2006, og samme år ble den inkludert som “Special Mention” i White Raven of The international children’ss digital library. Stríðið um tað góða grasið fikk samme heder i 2013. Oskarssons bøker er oversatt til dansk, norsk, svensk, islandsk, engelsk, fransk, tysk og tsjekkisk. Han har mottatt flere priser og anerkjennelser, bl.a. mottok han i 2013 LUCHS-Preis für Kinder- und Jugendliteratur for Hin flata kaninin (på tysk Das platte Kaninchen), som også var nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014. Han fikk det færøyske kulturfondets årslegat i 2015 og er nominert til den svenske Pan-prisen for Ein hundur, ein ketta og ein mús i 2016.»

NBU-sida presenterer alle dei nominerte i sommar, les også:

Nominerte frå Danmark: