Dei nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2016 frå Sverige er Frida Nilsson for Ishavspirater (2015) og Hanna Gustavssons for Iggy 4-ever (2015).

Foto: Nordisk råd

Foto: Nordisk råd

Frida Nilsson: Ishavspirater

Frida Nilssons Ishavspirater skildrar ei vinterleg øyverd der mannskapet til piraten Vithuvud set skrekk i befolkninga og røvar bort barn som skal arbeide i gruva hans. Ein dag kjem dei til traktane der Siri og lillesøstera Miki bur, og Miki blir røva. Siri blir nøydd til å dra ut på eventyr over heile øyverda, for å finne Vithuvuds gruve og få tilbake søstera si.

På reisa møter ho fleire sympatiske og usympatiske personar, og det er ikkje alltid lett å avgjera kven som er kva. Mange av dei skadar eller drep dyr og utnyttar naturen for å oppnå rikdom.

Juryen skriv mellom anna:

Hvor langt mennesker er villige til å gå for egen vinnings skyld, er et sentralt spørsmål i Ishavspirater. Med en økokritisk agenda i bunnen setter Frida Nilsson spørsmålstegn ved menneskets eiendomsbegjær, men hun fører også en diskusjon om hva som egentlig føder ondskap – og hva som føder mot. Når oppløsningen nærmer seg, står det klart at alt ikke er svart eller hvitt, heller ikke når det gjelder de verste forbrytelsene. Også det onde kan komme av noe som i grunnen er godt.

Ishavspirater er en saftig eventyrfortelling med alvor i bunnen. Boka ble nominert til den prestisjetunge Augustprisen, og Frida Nilsson har også blitt tildelt Expressens Heffaklump for denne boka.

Frida Nilsson er barnebokforfatter og oversetter, men har også skrevet manus for radio og TV, dubbet tegnet film, holdt teaterkurs for barn og vært programleder for barneprogrammet Hjärnkontoret i SVT. Hun debuterte i 2004 med Kråkans otroliga liftarsemester og har siden gitt ut en rekke verk som har fått anerkjennelse og oppmerksomhet. I 2015 ble Jagger, Jagger nominert til Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur. Den inngår i en suite med tre verk som alle tematiserer ulike typer utenforskap. De andre to er Apstjärnan og Jag, Dante och miljonerna.

Frida Nilsson er nominert til Augustprisen tre ganger for Jagger, Jagger i 2014 og Hedvig och Max-Olov i 2006 i tillegg til Ishavspirater. I 2014 ble Frida Nilsson også tildelt forlaget Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris.

Hanna Gustavssons Iggy 4-ever

Hanna Gustavssons Iggy 4-ever skildrar livet til  ei tenåringsjente i ein forstad til Stockholm. Iggy bur med åleinemora si og kjempar med eit kvardagsliv prega av mobbarar i skolen og stadig mangel på pengar. iggy

Saman med kameraten Julle driv Iggy rundt i kjøpesenter og bakgardar. Dei har ikkje råd til å shoppe, men å prøve klede kan vera fornøyeleg likevel. Verre er det når mobiltelefonen går sund, eller når kameratene skal eta pizza og Iggy må sitja svolten ved sida av og sjå på.

Juryen skriv mellom anna:

Med mesterlig gehør fanger Hanna Gustavsson ungdomslivet i dagens Stockholm, sosiale forskjeller og forbrukersamfunnets bakside. Men hun gjør mer enn som så. I sine detaljrike og egensindige bilder setter hun spørsmålstegn ved og leker med både betrakterens og den androgyne Iggys vante forestillinger om kjønn. Legg til perfekt avstemte dialoger og en bildefortelling med driv, og resultatet blir en tegneseriebok som blir lenge, lenge hos leseren.

Hanna Gustavsson er illustratør og serietegner. Hun har studert grafisk design og illustrasjon samt masterprogrammet Storytelling på Konstfack. Hun har også studert illustrasjon på California College of the Arts. Debuten i bokform var tegneserieboka Nattbarn, som ble tildelt Urhundenprisen 2014 for beste originale svenske tegneseriebok fra 2013. Iggy 4-ever, som ble nominert til den prestisjetunge Augustprisen 2015, er en frittstående fortsettelse på den.

NBU-sida presenterer alle dei nominerte i sommar, les også:

Nominerte frå Danmark:

Nominert frå Færøyane: