Alle snakker om Kepler62. Et spill som skal være helt umulig å runde. Noen få barn har likevel klart det. Det sies at de som runder spillet, får være med på et utrolig eventyr, en reise til et ukjent sted. Mulig det bare er rykter, men hovedpersonen i Nedtelling bestemmer seg for å forsøke å runde spillet, hun også.

Fjorten år gamle Marie er rik, ensom og lever et stusselig, lukket liv. Faren hennes er våpenhandler, og er så redd for at Marie skal bli kidnappet at hun må ha hjemmeundervisning i et slott av en hjem, alltid godt bevoktet av pappas dødelige sikkerhetsopplegg.

Marie er ikke så opptatt verken av spill eller detaljer, så hun ansetter like greit noen som spiller for henne. Boka starter i det en av dem kommer og forteller at han har rundet Kepler62 for henne. Og slik begynner eventyret.

Nedtelling er en science fiction-roman for mellomtrinnet. Språket er enkelt, lettlest og godt. Det er lett å bli revet med av handlingen fra første side. Bildet av en temmelig dyster verden tegnes raskt opp, godt hjulpet av store, mørke illustrasjoner fra Pasi Pitkänen, som ofte strekker seg over to sider. ”Jeg har lenge lurt på om verden går i dass. Vi er for mange, været for dårlig, folk har kriget for mye, bakteriene er for resistente. Det er ikke topp stemning.” Slik høres stemmen til vår hovedperson Marie ut.

Kepler62 er en ny spenningsserie fra Bjørn Sortland og den finske forfatteren Timo Parvela. De skriver annenhver bok, og Nedtelling er en av de to første bøkene i serien.

Av Elen Betanzo

Bjørn Sortland

Nedtelling

Piggsvin forlag 2015

153 sider