Historia er kanskje den mest kortfattede mysteriefortellingen som er skrevet.

Den vesle boka er bygd opp som en kriminalfortelling med et kjent persongalleri: familien. Et åsted der mysteriet har funnet sted, og en hovedperson som tar på seg å løse mysteriet: Hvor det er blitt av bestemors fløte?

Boken går rett på sak: Ole finner bestemor på kjøkkenet i stor undring over at fløten er blitt borte. Hun har lett overalt, men finner den ikke noen steder. Lille Ole bestemmer seg for at det nettopp er en sak for ham. Han begynner å nøste opp saken. Og som en ekte detektiv leter han både etter spor og bevis. Han konfronterer med bestemor hele veien, og med hennes resonnement, arbeider detektiv Ole seg innover i saken. Vi følger ham fra rom til rom, og med enkel logikk finner han til slutt løsningen på mysteriet hvorfor – og hvordan fløten kunne forsvinne.

Boken passer like godt for en dreven leser, som for en som ikke er det. Dette fordi en lett kan følge med i historien gjennom de fargerike illustrasjonene til Kamila Slocinska. Hun har en enkel, av og til skummel strek, som høyner spenningen til de som bare ser på bildene – akkurat slik som i en skikkelig detektivfortelling skal illustreres. Gjennom historiens enkle persongalleri lurer man hele tiden på hvem det er som er tyven. En artig liten bok som også inspirerer leseren til å ta utfordringen å klare å løse mysteriet selv.

Av Kine Hellebust

Jan Chr. Næss

Fløte-mysteriet

Illustrert av Kamila Slocinska

Cappelen Damm 2016

40 sider