Dei finske bøkene som er nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2016 er bildeboka «Koira nimeltään Kissa» av Tomi Kontio og Elina Warsta (ill.) (2015) og romanen «Dröm om drakar» av Sanna Tahvanainen og Jenny Lucander (ill.) (2015).

NordiskFinland1Koira nimeltään Kissa («En hund ved navn Katt)

Hovudpersonen i boka er ein hund av blandingsrase. Heilt frå den var fødd, har mora kalla den Katt fordi ho ville at ungen hennar skulle vekse opp til å bli ein sjølvstendig tenkjar. Symbiosen mellom kvelpen og mora blir kortvarig. Helten blir kasta ut i ei verd for å lære om livet. Hunden med namnet Katt møter ein rotløs vandringsmann som ikkje har hatt ein heim på år og dag. Mellom dei to nærslekta sjelene oppstår det ein hjarteleg vennskap som snur motgang til felles ressurser.

Juryen skriv:

Boka er et godt eksempel på at barnelitteraturen reagerer raskt på fenomener i samfunnet. Denne bildeboka for flere aldersgrupper foregriper en forandret samfunnssituasjon i Finland, med en dypere kløft mellom velstående og vanskeligstilte, og økonomisk lavkonjunktur.

Boka deler mange trekk med andre lavmælte barnebøker. Elina Warstas illustrasjoner spiller en avgjørende rolle i å bære fram nyansene i historien: De forteller også mye som teksten vier mindre oppmerksomhet.

Den kantete framstillingen respekterer barnets forståelse, og de nyanserike illustrasjonene i blandingsteknikk er så usedvanlig ambisiøst utført at sluttresultatet oppfyller kriterier for bildekunst. Koira nimeltään Kissa er et godt eksempel på et kjærlighetsforhold mellom bilde og ord, der forfatteren og illustratøren respekterer hverandres uttrykk. Helheten er harmonisk, selv om fortellingen og bildene er i kontinuerlig, dynamisk bevegelse. Elina Warsta dekorerer bildeflatene med enkel ornamentikk av linjer eller former. Tomi Kontios språk er lyrisk, men fritt for kunstferdige ordmalerier og ligger naturlig i munnen på en voksen som leser boka høyt for barn.

Boka er mangefasettert nok til å ta for seg det flerkulturelle, identitet, vennskap og sosial ulikhet. Og boka kan utmerket godt leses sosialpolitisk, der bydelene i Helsingfors defineres ut fra overflod og mangel på goder.

Elina Warsta (f. 1979) er illustratør og grafisk formgiver. Hun har utformet en rekke bokomslag med en grafikk som ofte har blitt prisbelønt i konkurransen Årets vakreste bok i Finland.

Tomi Kontio (f. 1966) har allerede en lang karriere som dikter og forfatter. Han har mottatt en rekke priser for sin produksjon for voksne, og hans første ungdomsbok Keväällä isä sai siivet («I vår fikk pappa vinger») fikk straks Finlandia Junior-prisen i 2000. Året etter fikk verket dessuten LukuVarkaus-prisen, som blir tildelt av en jury bestående av barn.

Dröm om drakar nordiskfinland2

Juryen skriv:

Sanna Tahvanainen og Jenny Lucander skriver og tegner seg inn i en tradisjon av bildebøker som undersøker den nye barndommen som har oppstått som følge av livstempoet arbeidslivet krever i dag. Med sin fyldige mamma i Marimekko-nattkjole, hun som kan riste av seg stresset først når barnet Bella hvisker bokas tittel, Dröm om drakar, i øret på henne lenge etter sengetid, skaper de en tankevekkende samtidsskildring. Bildeboka vekker spørsmålet om hvilken rolle barnet tildeles når foreldrenes arbeidsoppgaver tårner seg opp bare et skjermklikk unna. Hos Tahvanainen og Lucander får barnet rollen som trøster. Gang på gang setter voksenverdenen sin lit til barnet. Og barnet svarer med fantasi.

Jenny Lucanders bildefortelling er både suggestiv og samtidspreget. Bokas liggende format utnyttes til fulle. Bak bolighusene venter en urgammel drage på sin tid, og i husets interiører kan leseren identifisere forbruksgjenstander. Stilen er collageaktig og samtidig mettet og sart, med lag på lag av fargeflak som kombineres til fyldige bildelandskap. Kombinasjonen av turkis og oransje er dynamisk. De omsorgsfullt komponerte og kunstnerisk tiltalende helhetene bærer dessuten et poetisk preg.

Sanna Tahvanainen (f. 1975) debuterte som 19-åring med diktsamlingen fostren (1994) og har skrevet romaner, avisspalter, hørespill, dramatikk og barnebøker. Hennes nyeste roman Bär den som en krona (2014) om dronning Victoria fra kroppsperspektiv fikk Svenska Litteratursällskapet i Finlands pris. Jenny Lucander (f. 1975) er en av kunstnerne som ble presentert i den ambulerende bildeboksutstillingen BY.

NBU-sida presenterer alle dei nominerte i sommar, les også:

Nominerte frå Island:

Nominert frå Grønland:

Nominerte frå Danmark:

Nominert frå Færøyane:

Nominerte frå Sverige:

Nominerte frå Noreg og det samiske området: