Summary in English: The children’s book based on Ylvis’ 2013 YouTube hit «The Fox» was recently published in South Korea. The Korean edition has two spreads added with English lyrics and background info. The new pages are illustrated with elements from Svein Nyhuses original digital collages.

I august 2016 blei «Hva sier reven?» gitt ut i Sør-Korea. Det er barnebokversjonen av Ylvis’ YouTube-hit «The Fox» som jeg illustrerte da den kom høsten 2013.

Nå, snart tre år etter, har videoen blitt vist langt over 600 millioner ganger. I tillegg har låten og figurene inspirert til en uendelig mengde kreative varianter av lyd og bilder.Jeg synes den koreanske boka har blitt fin. Skrifttegna står i hvert fall godt til de viltre, men samtidig kontrollerte og stiliserte digitaltegningene.

Jeg er fullstendig analfabet når det gjelder koreansk skrift. Her spretter og springer sirklene og strekene som små dansetrinn, levende noter og matematiske symboler. Ganske løst, ganske stramt. Og fordi jeg ikke skjønner noe, blir skriftbildet like tullete som sangteksten. Det passer bra.

Det grafiske preget med utklipte figurer og flate bakgrunner uten sentralperspektiv minner kanskje også litt om tradisjonelle asiatiske bilder. Greit nok det òg.

Nye bilder av gamle biter

Boka har fått to nye dobbeltsider i den koreanske utgaven. Bakerst har nemlig designeren, uten at jeg visste om det, dekorert den engelske sangteksten og bakgrunnsopplysninger med egne kollasjer. De er satt sammen av biter fra illustrasjonene ellers i boka.

En bør nok spørre om lov på forhånd når en forandrer et åndsverk på denne måten. Men resultatet ble ok, og alt er heller ikke like viktig her i verden. Så joda, dette får vel gå. Også selv om jeg synes enkelte detaljer er klint litt ufølsomt oppi hverandre. Jeg liker jo ikke nestenberøringer.

Det har blitt utgitt ganske mange norske bildebøker i Sør-Korea de siste åra. Antall titler i det totale koreanske markedet skal være rekordstort og salget godt blant ansvarsfulle foreldre selv i en vanskelig økonomi. Myndighetene har også støtta bransjen som del av en bevisst kulturpolitikk, sikkert av noen av de samme grunnene som i Norge skulle jeg tro. Ja, aktiv satsing stimulerer til produksjon og kvalitet, enten det gjelder barnebøker eller skiløpere, Norge eller Korea.

Se også:
Norsk, engelsk og svensk utgave av boka
Digitaltrykk fra boka
Over 600 bokomtaler av «What does the Fox Say?»
og:
«Sinna Mann» på koreansk