Etter å ha laget tre spreke småbarnsbøker om Lille Ting, og i fjor den nokså rabiate Nådeløs bildebok for barn, er årets utgivelse fra vietnamesisk-bergenske Nhu Diep noe helt, helt annet: En vakker, poetisk og litt gåtefull hyllest til selve livets oppstandelse.

Diktsyklusen eller sangen i Magikeren starter og avsluttes med ei jente som betrakter en døende fisk i en gullfiskbolle. Fisken i bollen synger en siste sang for jenta, en hyllest til alt som kan oppstå der liv blir til: En reke, en perlemusling, en blekksprut, en tordivel, et ekorn – og et spirende menneske til slutt:

Et frø i et hav

i mor sin mage

blir kysset

av millioner hjerteslag.

Hvert oppslag består av fire tekstlinjer på venstre side og en illustrasjon på høyre side. Både dikt og illustrasjoner holder høy kunstnerisk kvalitet. Her er ingen klisjeer eller lettvinte løsninger. Illustrasjonene er konsentrerte og kraftfulle. Dette er strofen om blekkspruten:

En gang en tryllekunstner

med åtte armer

og et forsvinningsnummer

i en sort sky.

Illustrasjonen viser ganske enkelt noe veldig, veldig svart som renner nedover noe hvitt. Akkurat denne illustrasjonen er glanset, men kun på det svarte. Det er flott tenkt og gjort! Man må selv tolke seg fram til at diktet handler om en blekksprut, for ordet blekksprut blir ikke nevnt.

Slik viser Nhu Diep tillit til leserens egen fantasi. Hun antyder et mulig svar og vi må lete litt for å forstå tekst og tegning, og legge til det som mangler. Om muslingen heter det, for eksempel:

En gang så sterk og sta

et stumt skrin

som tviholder

på en hemmelighet.

Diktet er en liten gåte i seg selv. Illustrasjonen av skjellet er heller ikke umiddelbart gjenkjennelig. Det er en rosa, gul og blå, lett forenklet form. Samtidig er en hvit perle så tydelig at man skjønner hva det er – en musling eller østers. Og har du først sett det, er det jo lett! Det er ekstra morsomt med ting man får lov til å oppdage selv, både for store og små.

Magikeren er ei bok som kan nytes mange ganger, og som bare blir bedre og bedre. Den er utgitt på kunstnerkollektivet House of Foundations forlag To streker, men det er ikke ei bok for deg som vil ha to streker under svaret. Har du derimot sansen for poesi og liker å løse gåter i tekst og bilde er dette en gullgruve. En sterk kandidat når årets vakreste bøker skal kåres.

Av Bjørn F. Rørvik

Nhu Diep

Magikeren

Bildebokpoesi

To streker, 2016.