Mamma er et annet sted er Aasne Linnestås debut som barne- og ungdomsforfatter. Linnestå skriver minst like presist og godt for ungdom som for voksne. Temaet er tungt, det er sorg, sinne og vanskelige følelser:

Og kanskje ville hun ikke dø likevel, for det tenker jeg også på, hele tida, at hun ikke ville leve, men at hun heller ikke visste hva hun ville. Selv om hun var voksen. Og da var heller ikke vi viktige nok, og det er noe som blir for stort i meg, for hvem kan egentlig være glad i meg, skikkelig glad i meg, når selv ikke mamma greide å være det?

Aasne Linnestå skriver fram ei sterk og sårbar jente. Det er lite ytre handling, men mange følelser og tanker. Dagene før begravelsen skildres nært, konkret og svært troverdig i et språk som ikke viker tilbake eller tar noen snarveier.

Mange forfattere gjør det enklere for seg ved å begrense persongalleriet, men ikke Aasne Linnestå: Hovedpersonen Tale har både bestevenninne, småsøsken, far og to besteforeldre rundt seg. Alle disse menneskene og relasjonene tror jeg på. Og boka er ikke bare mørk, det er en gryende forelskelse her også. Og en hodeløs flukt. Tale stikker av, alene til København.

Mamma er et annet sted kan leses som Linnestås tredje bok om dette selvmordet. Romanene Hagesang (2011) og Opphold (2014) handler om samme familie. Mens vi i Hagesang får morens stemme i ukene før hun blir borte, får vi i Opphold farens tanker mens moren fortsatt har status som savnet. Og i det som må kunne kalles bok tre i trilogien, selv om den siste også fremstår som ei frittstående ungdomsbok (og barna i familien har fått andre navn), får vi høre den eldste datterens stemme. Hagesang fikk svært gode kritikker da den kom.

Mamma er et annet sted er like god. Kanskje til og med bedre, fordi Linnestå klarer å stå midt inne i Tales opplevelse hele veien. Ikke noe sted gjemmer hun seg bort i det kunstige og uklare.

En av de absolutt beste barne- og ungdomsbokdebutene i 2015.

Av Bjørn F. Rørvik

Aasne Linnestå

Mamma er et annet sted

Ungdomsroman

Aschehoug 2015