Tysdag 1. november skal Nordisk råds-prisane delast, mellom anna for beste nordiske barne- og ungdomsbok.

I forkant av det har NRKs litteraturmedarbeidar Anne Cathrine Straume gårr gjennom alle dei nominerte barne- og ungdomsbøkene for å sjå om det finst ein fellesnemnar. «Nordiske drømmer» kan vera ein overbygning for alle kandidatane, skriv ho.

«Men noen berømmelig rød tråd er ikke lett å finne. Spennet er naturlig nok stort, både i innhold og litterære og visuelle uttrykk, i en aldersdefinert kategori der bøkene varierer fra tynne, små bildebøker nesten uten tekst til ungdomsromaner av det absolutt voluminøse slaget.

Flertallet av bøkene vil jeg likevel kalle «all-alder-bøker»: Selv om de er ment for en spesifikk aldersgruppe, kan de nå langt flere lesere enn øremerkingen skulle tilsi.

Det er i grunnen merkelig med den tydelige alders-markeringen når det gjelder barne- og ungdomsbøker. Det trengs en viss veiledning for oss lesere, men kanskje skulle vi i større grad få vurdere bøkene selv? Bildebøker kan passe både til barn og voksne, mange av dem også til barn langt opp i ungdomsskolealder. Og ungdomsromanene definerer ofte sine lesere selv, ved å ha hovedpersoner i tenårene og dessuten være så fysisk omfattende at det krever en øvet leser å gi seg i kast med dem.»

Les heile Straumes grundige gjennomgang av alle dei nominerte bøkene her: