«Hver kveld leser jeg dårlig litteratur for barna mine. Det skal det bli en slutt på.»

Det skriv Silje Stavrum Norevik i ein kronikk i BT. Ho har lese ein del litteratur for barn som ho meiner er dårleg, og viser til døme. Ho viser også til kjente varksenbokforfattarar som innrømmer at dei skriv barnebøker berre for å tene pengar, lettvinte pengar.

Ho meiner det er eit problem dersom denne haldninga er utbreidd: «…  at for barn er ikke kvaliteten det viktigste, men det å levere et produkt som akkurat passerer over minstekravet til kvalitet og slik genererer 95 000 kroner fra Kulturrådet.»

Innlegget har vekt reaksjonar. mellom anna frå redaktør i Cappelen Damm, Steffen Sørum:

«Jeg undrer meg over manglende kulturforståelse hos Silje Stavrum Norevik i BT på fredag, hvor hun startet et korstog mot dårlige barnebøker. For å vise oss såkalt dårlig barnelitteratur trakk hun frem en bok som kom ut for fem år siden og som attpåtil hadde høstet gode anmeldelser? »

Stavrum spør i sitt innlegg om den nåverande innkjøpsordninga må ta skulda for denne haldninga:

«Kanskje har den nåværende innkjøpsordningen sin del av skylden for at enkelte voksenbokforfattere skriver barnebøker med harelabb. Ordningen oppfordrer nemlig til å gi ut for begge målgrupper ved at man kan melde på en voksenbok og en barnebok i året.»

Bør kvalitetskrava bli strengare, spør ho, for også barn skal ha god litteratur:

«Også barn trenger godt språk, karakterer å tro på, humor og gjenkjennelse som er viktige kriterier i min vurdering av barnebøker. Det er vanskelig å skrive godt for barn. Og det skal det også være. Forlagene må ta ansvar for å kvalitetssikre barnebøkene sine.»

Les heile kronikken her:

Les innlegget til Steffen Sørum: Krig, fred og dårlig barnelitteratur og sånn: