Skal vi ta barn på alvor, på samme måte som vi tar voksne på alvor, så trenger vi barnebøker om noe så vanskelig og tabubelagt som seksuelle overgrep.

Det skriver kulturjournalist i NRK, Anne Cathrine Straume, i Ytring på nrk.no.

Hun viser blant anna til Gro Dahle og Sven Nyhus sin bok «Blekkspruten», som omhandler temaet:

Det sier seg selv at «Blekkspruten» ikke er en bok man uten videre gir i julegave til et barn man ikke kjenner. «Blekkspruten» er en bok som kanskje helst bør leses av barn og voksne sammen, den bør finnes på skoler, i barnehager og i bibliotek, den kan leses for helt små barn, men også større barn og ungdommer kan ha nytte av boken. Gjennom den kan de finne frem til en måte å snakke om det unevnelige på. «Det bråker i hodet», skriver Gro Dahle når Gullet prøver å sortere følelsene sine. Hun skriver om storebrors pust som endrer seg når han blir blekkspruten, hun skriver om blekket, som «fyller munnen og halsen, er inne i hodet, inne i, utenfor, over, under, overalt.»

Men hvordan reagerer de voksne på slike bøker?  Straume skriver:

Vi voksne må opparbeide det motet som skal til for å utsette oss for ubehagelige barnebøker. Blir hundre voksne støtt av «Blekkspruten» er det verdt det, om så bare ett barn får hjelp til å fortelle om erfaringer ingen barn skal vært nødt til å oppleve.

Anne Cathrine Straume ønsker debatt, og ytringen har fått flere kommentarer.

Les hele ytringen og kommentarene på nrk.no: