Foto: André Løyning

NBU fyller 70 år i år, og det skal sjølvsagt feirast og markerast på ymse vis. I samband med jubileet intervjuar vi medlemmene. I dag: Stian Hole. Stian har vore medlem i NBU i om lag ti år.

Kva betyr NBU for deg?

NBU er stammen min. Selv om forfatter- og bildearbeidet skjer i ensomhet, gir det trygghet og styrke å vite at jeg tilhører en flokk. Jeg er veldig kry av å tilhøre denne rare, fargerike flokken.

Har du noko særskilt minne du vil trekkje fram?

Tja … Å løpe Holmenkollstafetten med kollegaer er et fint minne — og også et lagarbeid!

Kor viktig har forfattarskapen vore i livet ditt?

Arbeidet med fortellingene er mitt parallelle liv. Uten dette — og uten andres bøker, filmer, teater, musikk og kunst hadde det andre livet til tider nesten ikke vært til å holde ut! Helt fra jeg var guttunge har fortellinger virket verdifullt og magnetisk på meg. Både et sted der verden vokser, og jeg samtidig kjenner nærhet til ulike følelser, gleder og savn.

Korleis tenkjer du deg NBU framover – kvar går vi?

Jeg håper NBU fortsetter å være inkluderende og rekrutterer nye medlemmer og stemmer — danser som en sommerfugl og stikker som en bie, når nødvendig!

Har du noko ønske for NBU? 

Bare gode ønsker og til lykke med jubileet. Takk for det gode arbeidet foreningen gjør. Takk til alle som bidrar og sørger for å bære stafettpinnen videre. Gratulasjoner med jubileet herfra i form av et dikt av Lars Saabye Christensen:

OPPSUMMERING OG ADVARSEL

Silden er en stimfisk.
Enhver sild forsøker å komme seg inn til sentrum
av stimen.
Der tror silden den er tryggest.
En større fisk
(f.eks en hai)
får derfor et lett bytte
når den møter en sildestim.
Det ville vært langt vanskeligere,
den ville kanskje sultet i hjel,
hvis alle sildene svømte hver for seg.

Av dette har vi ingenting å lære.

Lars Saabye Christensen