Kulturminister Linda Hofstad Helleland delte tysdag ut Kuturdepartementets prisar for barne- og ungdomslitteratur i 2016. I alt sju prisar vart tildelt  forfattarar, omsetjarar, illustratørar og teikneserieskaparar.

Prisvinnarane er:

LITTERATURPRISEN
Torun Lian for Alice svømmer ikke
Aschehoug (kr 50 000)

BILDEBOKPRISEN
Gry Moursund for Tre biler og en død katt
Gyldendal (kr 50 000)

FAGBOKPRISEN
Eldrid Johansen og Steffen R.M. Sørum
for Skriv genialt!
Aschehoug (kr 50 000 deles mellom prisvinnerne)

ILLUSTRASJONSPRISEN
Øyvind Torseter for illustrasjonene til Alice svømmer ikke av Torun Lian
Aschehoug (kr 45 000)

DEBUTANTPRISEN
Gudrun Skretting for Anton og andre uhell
Aschehoug (kr 45 000)

OVERSETTERPRISEN
Bodil Engen for oversettelsen fra svensk av
Jakob Wegelius Morderens ape,
Cappelen Damm (kr 45 000)

TEGNESERIEPRISEN
Anna Fiske for Palle Puddel drar til New York
No Comprendo Press (kr 45 000)

 Juryen sett ned av Norsk barnebokinstitutt kommenterer bokåret slik:

«2016 er et usedvanlig godt år for den norske barne- og ungdomsboka. Bøkene er både humoristiske og alvorlige. Utgivelsene preges av forfattere og illustratører som stadig løfter seg og bringer noe nytt til bøkene. Dette gjelder innen alle de premierte kategoriene. Forfatterne viker ikke unna eksistensielle temaer som identitet, tvangstanker og sorg. «Hvem er jeg?», «hvor hører jeg hjemme?» og «hva skjer når noen dør?» er spørsmål som løftes fram. Store temaer blir behandlet med varsomhet, men også de små tingene i livet skrives det innsiktsfullt om. Det har også i år vært spesielt mange gode debutanter. Det bærer bud om spennende tider framover. Med andre ord: Dette er litteratur som betyr noe!»

Mer informasjon om prisene og juryens begrunnelser

Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdelingsarrangement.