Kronprinsesse Mette-Marit

Onsdag 26. april holdt NORLA innspillkonferanse, eller «Kick off», for Norge som gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt 2019.

Tekst og foto: Taran Bjørnstad

Norge som gjesteland ved bokmessen i Frankfurt betegnes som den største kulturelle satsningen i utlandet noensinne. Det betyr et gedigent løft for norsk litteratur og andre kunstformer internasjonalt. Bokmessen i Frankfurt er verdens største markedsplass for litteratur og arrangeres i oktober hvert år. Dit kommer over 10 000 journalister, 700 forlag og 300 000 besøkende. Bokmessen kalles «The World Capital of Ideas». Hvert år løftes et land frem som gjesteland. Norge som gjesteland i 2019 får en egen paviljong på cirka 2300 kvadratmeter. I tillegg til litteratur, bøker og forfattere, promoteres andre kunstformer gjennom et stort antall arrangementer og presseoppslag som trappes opp i hele 2019. Det finnes ingen annen arena i verden som gir ett land så stor fokus og oppmerksomhet.

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland

Tett samarbeid

NORLA leder arbeidet mot 2019 og vil samarbeide tett med forfattere, agenter, kunstinstitusjoner og andre kulturaktører for å lage et slagkraftig og attraktivt program. Prosjektleder for Frankfurt 2019 er Halldòr Gudmundsson, som rapporterer til NORLAS direktør Margit Walsø. Med i prosjektteamet er litteraturkoordinator Andrine Pollen, og fungerende kulturkoordinator Marit Ingvill Sande.

Statsekretær i Utenriksdepartementet, Laila Bokhari, åpnet konferansen som ble holdt på Sentralen i Oslo 26. april med rundt 250 gjester. H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit ble introdusert som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Hun snakket godt om litteraturens rolle som identitetsskaper og nasjonsbygger. Kronprinsessen vil delta på sentrale arrangementer i forbindelse med det gjestelandsprosjektet. Rollen hun vil ha i norsk litteratur vil være global og strekke seg også utover Frankfurt 2019.  På Slottets offisielle sider kan man høre og lese mer om hennes tanker rundt rollen.

Lars Saabye Christensen

Belyste mulighetene

Betydningen av å være gjesteland ble belyst av representanter fra Bokmessen i Frankfurt, sentrale kulturaktører fra Tyskland samt prosjektlederen fra Nederland & Flandern som var gjesteland i 2016. Ordstyreren var NORLAS styreleder og direktør ved Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre. Ellers bidro forlagsfolk, forfattere, journalister, arkitekt og representant fra Innovasjon Norge til å belyse hva dette vil og kan bety for Norge, litteraturen kunsten og kulturen – og det er ikke lite!

Nydelig kunstnerisk innslag ved Stian Hole og Lars Saabye Christiansen: Sanne gleder viste med all tydelighet kvaliteten ved den norske litteraturen. En engasjert og begeistret kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland holdt en hilsningstale og ønsket kultur-Norge lykke til.

NBU er med

NBU var tilstede ved både leder og nestleder. NBU er også representert i styret i NORLA og vi har dermed en unik mulighet til å følge prosessen frem mot Frankfurt tett og nært. Barne- og ungdomslitteraturen skal ha en sentral plass i programmet, og det er opp til oss nå å vise hva vi har å by på. Snakk med forlagene deres og agenter! I tiden fremover vil det være ekstra gode muligheter til å få støtte til tyske oversettelser hos NORLA. Målet er at riktig mange barne- og ungdomsbokforfattere vil reise til bokmessen i Frankfurt 2019 og at vi virkelig skal vise verden høyden, bredden og dybden i den norsk barne- og ungdomslitteraturen!

Mer informasjon finner du på NORLAs nettsider.