NBU fyller 70 år i år, og det skal feires og markeres! I forbindelse med jubileet intervjuer vi flere medlemmer. I dag: Eldrid Johansen, som har vært medlem i cirka fem år.

Foto: Nils Johansen

Hva betyr NBU for deg?
Det er godt å være del av et fellesskap der vi jobber med det samme, og mot de samme målene. Fint å være en del av et kollegium i et ellers ensomt yrke. Å tilbringe tid med NBUere er på sitt beste som å komme hjem.

Har du noen spesielle minner du vil trekke frem?
Årsmøtene! I tillegg synes jeg arbeidet vi la ned i jobben med Aksjonsgruppa var givende og spennende.

Hvor viktig har forfatterskapet vært i livet ditt?
I mange har det vært skrivende, og ikke minst, turnerende barnebokforfatter jeg har vært. Så ja, forfatterskapet har vært ekstremt viktig. Det er den jeg er.

Hvordan tenker du deg NBU fremover – hvor går vi?
Vi må tørre å vise muskler og bli mer synlige. Jeg sitter pris på all jobb som blir gjort, for eksempel er det flott at det tas tak i situasjonen til skolebibliotekene. Jeg håper NBU framover vil, og tør, jobbe enda mer politisk. For eksempel er det avgjørende å være på ballen nå som Kulturtanken forsøker å finne ut hvem, og hva, de er. I den prosessen bør NBU være engasjert tilstede, kreve sin plass og jobbe for litteraturens posisjon i Den kulturelle skolesekken. Det er en viktig arbeidsplass, og avgjørende inntektskilde, for utrolig mange barne- og ungdomsforfatterne.

Har du noe ønske for NBU?
At NBU blir en enda mer offensiv, enda mer synlig, engasjert medlemsorganisasjon. Jeg tror det er ekstremt viktig at NBU i årene framover passer på å være føre var, og på alt som har med barne-og ungdomsbøkenes og forfatternes vilkår og situasjon å gjøre. Vi må ikke alltid godta at ”vår hylle” er plassert innerst, i bakerste krok i bokhandleren. Vi må ikke la utviklingen gå for langt i vår disfavør før vi reagerer. Vi skriver tross alt litteratur for den aller viktigste målgruppa!

Den kortreise barneboklitteraturen, må verdsettes. Hele Norge bør være like stolte av norskprodusert, god barnelitteratur som av norskdyrkede jordbær.

Vi må være kreative, kjapttenkende, pågående, føre var, synlige, sjarmerende og offensive!