– Boken er unik innenfor en sjanger som er veldig populær, mener årets Uprisen-jury.

Foto: Tove K. Breistein/Samlaget

Torsdag 1. juni kl. 14 ble Uprisen 2017 delt ut under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Uprisen er ungdommens egen litteraturpris, der rundt 1000 ungdommer hvert år er med i kåringen av årets beste ungdomsbok.

Etter en omfattende nominasjonsprosess, blir fem bøker nominert. I år var det Jakten (world of spycraft 2) av Tom Kristensen (Cappelen Damm), I morgen er alt mørkt – når historien slutter av Sigbjørn Mostue (Cappelen Damm), De4: Hyper av Vera Voss (Kagge), Fangarmer av Tore Aurstad (Cappelen Damm) og Galderstjerna av Asbjørn Rydland (Samlaget).

Det ble altså Rydland som stakk av med Uprisen.

– Forfatteren har forstått hvordan ungdom er og oppfører seg. Vi kjenner oss igjen i boken. Mange av oss levde seg inn i personene. Det var akkurat som om personene var tatt ut av virkeligheten. Boken er unik innenfor en sjanger som er veldig populær. Science fiction, mytologi og fantasy er blandet sammen på en unik måte. Det er ikke klisjèfylt. Og selv om det er fantasy, er det troverdig, skriver juryen i begrunnelsen.

Nynorsk ikke noe problem

Juryemedlemmene innrømmer samtidig at de var skeptiske til Galderstjerna på forhånd.

– Mange var skeptiske da boken ble presentert for oss. Flere sa at de aldri ville valgt å lese denne boken, men når de begynte var de solgt. Forfatteren bruker gaming som et virkemiddel, men boken er ikke bare for gamere. Boken har noe for alle. Hvem som helst kan like den. Boken er den lengste av de nominerte og den er på nynorsk, men det viste seg å ikke være noe problem, skriver juryen.

Årets jurybegrunnelse ble skrevet av Madhu Vatn (Løten ungdomsskole i Hedmark) og Lane Omed Kader (Vassmyra skole i Vest-Agder).

Årets juryklasser har vært:
Fjordtun skole (Finnmark)
Løten ungdomsskole (Hedmark)
Rygge ungdomsskole (Østfold)
Sagatun skule (Sogn og Fjordane)
Sunnland skole (Sør-Trøndelag)
Vassmyra ungdomsskole (Vest-Agder)
Øyer ungdomsskole (Oppland)

Norske barne- og ungdomsbokforfattere gratulerer Asbjørn Rydland med den gjeve prisen!

Les mer om Uprisen her.