NBU fyller 70 år i år, og det skal feires og markeres! I forbindelse med jubileet intervjuer vi flere medlemmer. I dag: Gro Dahle, som har vært medlem i over 20 år!

Gro Dahle. Foto: Cappelen Damm

– Hva betyr NBU for deg?
– For meg er NBU en trygghet i ryggen! En trygg ramme! Det er veldig fint å vite at det blir jobbet for rettighetene til barne- og ungdomsbokforfatterne, og for innkjøpsordningen og for ordninger og for avtaler som er viktige for at vi skal kunne fortsette som forfattere slik vi gjør og konsentrere oss om hva vi syns er viktig og vensentlig og tjene på det vi driver med, slik at vi skal kunne ha råd til å skrive for barn og ungdom uten å tenke på kommersielle hensyn og å selge oss til markedet. NBU er viktig for mine prosjekter. Uten NBUs støtte i form av stipender hadde jeg heller ikke kunnet drevet med det jeg driver med. Jeg er veldig, veldig, veldig takknmelig for og glad i NBU.

– Har du et spesielt minne du vil trekke frem?
– Første gangen jeg fikk arbeidsstipend! Å åpne det brevet der det ikke sto dessverre, slik jeg hadde regnet med, ventet meg, innstilt meg på, men tvert i mot: Tre år med arbeidsstipend! Jeg kunne ikke tro det. Jeg måtte lese brevet om igjen og om igjen før jeg ropte til Svein, mannen min, som satt og tegnet i andre etasje at nå var vi redda! Det var en sånn lykke! Jeg klarte ikke å tenke helt klart, i flere uker snurret det i hodet mitt, og jeg kunne bare smile og smile, for jeg var så innmari letta og så kjente jeg boblinga av alle prosjektene jeg nå kunne få tid og råd til å konsentrere meg om.

– Hvor viktig har forfattarskapet vært i livet ditt?
– Det er det jeg jobber med. Det er ryggraden.

– Hvordan tenker du deg NBU fremover – hvor går vi?
– Jeg håper jo at NBU vil fortsette å jobbe så engasjert og aktivt for forfatterne sine, redde innkjøpsordningen og gi stipender til prosjekter og arbeid. Det er på grunn av denne satsningen, tror jeg, at vi har mulighet til å skrive noen av de beste bøkene for barn i verden, for det tror jeg vi er på flere felt, det landet som har best grunnlag for barne-og-ungdomsbok-forfattere i verden, noe som gjør det mulig for oss å satse og jobbe og bruke det vi har av tid og krefter til skrive bra bøker.

– Har du noen ønsker for NBU?
– Ja, å sikre situasjonen vi har i dag, å tviholde på innkjøpsordningen og stipendordningen, slik at vi kan beskytte dette arbeidet vårt best mulig, slik at vi ikke trenger å tenke på å marked og salg, bare på prosjekter og arbeid og kvalitet. Vi er heldige med ordninger og avtaler her i Norge, vi har en heldig stilling, skjønt kanskje ikke bare heldige: vi har vært flinke, NBU har vært flinke, vi har lagd oss en flott plass å være forfattere på, et flott rammeverk, og det håper jeg og tror jeg at NBU vil klare å forsvare og beholde.