Det var en rørt og nesten målløs leder av Leser søker bok som tok i mot NBU prisen 2017. Daglig leder av Leser søker bok, Liv Guldbransen, var også konferansier  under NBU sin 70-årsfest, og hun fikk en skikkelig overraskelse da hun skjønte hvem som var prisvinneren. 

Daglig Leder av Leser Søker Bok, Liv Guldbransen var rørt og stolt da hun tok i mot NBU-Prisen. Prisen som ble Utdelt av LEder i NBU, Taran L. Bjørnstad, var et bilde av Illustratør Øyvind Torseter (Foto: Ingelin Røssland)

Dette er begrunnelsen for årets vinner av NBU-prisen:

NBU-prisen ble delt ut for første gang i 1988. Prisen tildeles en person eller en institusjon som har utført et prisverdig arbeid for barne- og ungdomslitteraturen i Norge, og dette er en fast programpost på høstens medlemsmøte i NBU. I år har vi valgt å dele den ut på selveste jubileumsfesten.

Vi vet at møtet med litteraturen og fortellingene kan være nøkkelen til å få det til – ikke bare som leser – ikke bare akademisk, men som menneske. Likevel sliter mange barn og unge med grunnleggende lesing og tekstforståelse, og vi ser dessverre at kjerneelementer for dette nedprioriteres politisk.

Men – vi er mange voktere og mange som bryr oss. Mange som mener at alle har rett til litteraturen. Norge er velsignet med flere organisasjoner som jobber aktivt for leselyst, leseferdigheter og leseglede både hos barn, unge og voksne, og dette vet vi er et uvurderlig og helt avgjørende arbeid for at litteraturen når leserne.

Derfor har vi i NBUs jubileumsår bestemt oss for å hedre nettopp en av disse organisasjonene. Årets vinner har fremfor noen leserne i fokus. Det er en forening som jobber fokusert og målrettet for alle lesere – men særlig nettopp for dem som synes bøker og tekst kan virke både vanskelig og utilgjengelig.

Det er en forening som viser vei. En forenings som sier at litteraturen er til for alle – for hvemsomhelst – for hvermansen – uansett bakgrunn. Som gjentar igjen og igjen at litteraturen er allemannseie. Foreningen viser at litteraturen er relevant – at det finnes en fortelling der ute til alle. Sier at den ligger der og venter på akkurat deg.

Foreningen sørger for tilrettelagte bøker med utviklingsstøtte til forfattere, illustratører og forlag. De har kontakt med over 340 folkebibliotek gjennom Bok til alle-nettverket, og de organiserer opptil 800 leseombud, som leser høyt for de som ikke kan lese selv.

 

Det er en stor glede å kunne meddele at NBU-prisen 2017 tildeles foreningen Leser søker bok.

NBU-tipset feirer Leser søker bok, med en ekstra omtale denne uka. Ungdomsromanen Så lenge ingen ser oss  av Anders Totland, er utgitt med støtte fra Leser søker bok.

Les omtalen her.