Foto: Rita Hansen

Navn: Morten Nygaard Pedersen

Alder: 42

Debutbok: Bo går till biblioteket, Bonnier Carlsen 2004

 

– Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Jeg leste mye som liten. Vi hadde mange bøker hjemme, og bibliotek både på skolen og det lokale senteret. Jeg tror moren vår satte en grense på tre eller fem bøker når vi var på biblioteket, og jeg husker hvor vanskelig det var å begrense seg. Jeg husker også hvor fantastisk det var å forsvinne i bøkene når vi kom hjem. Jeg kan fortsatt fortape meg i bøkenes verden, men ikke på samme måte som da jeg var yngre.

 

– Hvorfor ville du bli forfatter?

Det er i utgangspunktet tegning som alltid har interessert meg. Jeg elsket tegnefilm, og min store drøm var å bli animatør. Det målet klarte jeg å oppnå, men oppdaget etter hvert at jeg hadde mye kreativitet jeg ikke fikk utløp for ved å være tegner på andres prosjekter. Jeg ville gjerne lage film og hadde mange ideer, men film krever mye tid og ressurser. Jeg leste mye barnebøker for inspirasjon og glede og tenkte at å tegne for barnebøker ville passe meg bra.

Ettersom jeg var ukjent med bransjen og ikke hadde noen å tegne for, skrev og tegnet jeg en historie jeg kunne sende inn til forlag for vurdering. Da det faktisk ble bok av det, våknet min forfatterspire for alvor. Det var den ultimate kreative opplevelse å få bestemme både form og innhold. Siden har jeg hatt like stor glede og interesse av å utvikle meg som forfatter som tegner.

 

– Hvorfor skriver du for barn og/eller ungdom?

Jeg hadde mange helter innen barneboksjangeren og ble veldig inspirert spesielt av den svenske barneboktradisjonen, med sine myke akvareller og morsomme historier. Den traff meg midt i hjertet, og hver gang jeg satte meg ned for å skape noe, var det historier og karakterer for barn som dukket opp.
Jeg liker å skrive for barn. Jeg liker å gå tilbake til barndommen og minnes hvordan det var og prøve å sette meg inn i barnets opplevelse av verden. Det er også den perfekte kombinasjon av tekst og bilde der jeg kan slippe fantasien løs, skape hva jeg vil og få lov å være litt barn igjen selv.

 

– Har du en rød tråd eller fellesnevner gjennom ditt forfatterskap?

Den røde tråden hittil må være hverdagseventyr. Å formidle barns opplevelse av verden, se den gjennom deres øyne. Det vi voksne anser som bagateller, kan oppleves som store hindringer og eventyr for et barn.

 

– Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?

Om jeg klarer å fange barnets interesse og får han/hun til å fundere over innholdet i boken, føler jeg at jeg har lykkes. Jeg prøver å ta tak i alt fra små problemer til de mer komplekse, fortalt på en enkel og humoristisk måte, med håp om at barn og voksne kan snakke videre om temaet når boken er ferdig.
Men mest av alt vil jeg underholde. Jeg vil at både barn og voksne skal få lyst til å lese boken flere ganger, le minst én gang i løpet av historien og føle de har hatt en god lesestund.

 

– Hva liker du best å gjøre når du ikke skriver?

Når jeg ikke sorterer i bokhylla, liker jeg å bli inspirert av bøker, film og verden rundt meg, og å utvikle meg videre som tegner og forfatter. Som frilanser går arbeid og fritid mye i ett. Ellers har jeg har en sønn som straks blir fem, han liker jeg godt.

 

– Hvilke forventninger har du til NBU?

Foruten at jeg nå har en forening jeg kan ty til ved praktiske spørsmål, er jeg veldig stolt over å kunne slå i bordet med medlemskap i NBU. Faglig utvikling gjennom seminarer og treff er også noe jeg ser frem til å utforske fremover.